Podcast: Επιστρέφει δυναμικά ο ήχος στο Facebook – Tα audio rooms και τα Podcast Playback In – Stream

O ήχος παίρνει πλέον την «εκδίκησή» του από την εικόνα των βίντεο και επιστρέφει δυναμικά στο Facebook, το οποίο εγκαινιάζει live audio rooms καθώς και podcast playback in-stream. Για αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη συνομίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Τα live audio rooms είναι «δωμάτια συζήτησης», στα οποία θα μπορεί κάποιος να συνομιλήσει με φίλους του μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας, μέσα από το Facebook. Αυτό είναι διαφορετικό από τα audio message, τα οποία τα χρησιμοποιούν ήδη κατά κόρον οι νέοι, προκειμένου να ανταλλάσσουν μηνύματα από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Τα podcast Playback In-Stream, δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αναρτήσουν podcast και να ακούνε οι ενδιαφερόμενοι από το Facebook, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα βίντεο που βλέπει κάποιος στη δημοφιλή πλατφόρμα. Είναι δυο πολύ μεγάλες καινοτομίες, από τις οποίες οι δημιουργού θα μπορούν να κερδίσουν χρήματα, καθώς θα μπορούν να χρεώσουν είσοδο, συνδρομή ή ακόμη και να ζητήσουν μια δωρεά από όσους βρίσκονται μέσα στο «δωμάτιο» και ακούν μια συζήτηση. Δηλαδή, έχουν πολύ έντονο το στοιχείο και της χρηματοδότησης των δημιουργών, κάτι που έλειπε μέχρι σήμερα από ανάλογες δραστηριότητες.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δημιουργήσει έναν «χώρο» για να συζητήσει ένα θέμα. Ουσιαστικά θα είναι κάτι σαν το γνωστό πλέον zoom, αλλά χωρίς εικόνα, δηλαδή πολύ πιο πρακτικό, καθώς δίνει την άνεση στους χρήστες να ακούν από τα κινητά τους, και να κάνουν κάτι άλλο ταυτόχρονα – για παράδειγμα να οδηγούν ή να περπατούν – χωρίς να απαιτείται να είναι στημένοι σε έναν υπολογιστή. Έτσι κι αλλιώς, η εικόνα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προσφέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με τον ήχο.

Πρόκειται για πολύ σημαντικές καινοτομίες, που δεν αποκλείεται να προέκυψαν από την αδυναμία των social media να ανταγωνιστούν το Youtube που έχει τα βίντεο. Ωστόσο, αυτή η δυναμική επιστροφή του ήχου παραπέμπει σε μετεξέλιξη του ραδιοφώνου.

Να σημειωθεί ότι την αρχή την έκανε το club house, μετά συνέχισε το twitter με τα audio spaces. Τη σκυτάλη τώρα παίρνει το Facebook, το οποίο προχωρά στις πρώτες δοκιμές και ανοίγει «δωμάτια» και τη διαδικασία των podcast σε κάποιους επιλεγμένους χρήστες – κυρίως προσωπικότητες – για να τραβήξουν κόσμο. Από τον χειμώνα και μετά, όλα θα είναι έτοιμα για την κανονική λειτουργία των δυο νέων εργαλείων. Βέβαια, πολλές από τις λειτουργίες των social media δεν δουλεύουν στην Ελλάδα, ή δεν δουλεύουν αμέσως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος