Podcast: Augmented Reality Vs Virtual Reality – “Γεύση” από το μέλλον- Τι αλλάζει με το 5G

Πώς θα σας φαινόταν εάν, την ώρα που οδηγούσατε το αυτοκίνητό σας, βλέπατε μπροστά στα μάτια σας, με τη βοήθεια γυαλιών σε μια ειδική κάσκα, το σύστημα navigator του αυτοκινήτου, τον χάρτη ή την απόσταση που πρέπει να διανύσετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας; Ή να είχατε τη δυνατότητα παρατηρώντας, με τον ίδιο εξοπλισμό, κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, να λαμβάνετε πληροφορίες για το ποιοι έμεναν σε αυτά; Ή έστω να επισκεφθείτε ένα ψηφιακό δοκιμαστήριο, προκειμένου να δοκιμάσετε μια μπλούζα ή ένα καπέλο;

Για το ζήτημα της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) συζήτησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή virtual reality, ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη. Τι ακριβώς είναι η επαυξημένη πραγματικότητα;

Είναι η δυνατότητα που έχουμε να βλέπουμε μπροστά μας με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών, κάτι που δεν υπάρχει, αλλά έρχεται να προστεθεί στην πραγματικότητα που βλέπουμε. Αφορά απλές εφαρμογές, αλλά και πολύ πιο σύνθετες.

Η εικονική πραγματικότητα (virtual reality), είναι κάτι που δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η επαυξημένη είναι μια άλλη πραγματικότητα, αλλά βασίζεται πάνω σε υπαρκτά πράγματα, στοιχεία και δεδομένα. Δεν είναι κάτι ψεύτικο. Δηλαδή είναι ενισχυτική της πραγματικότητας και πολύ πρακτική. Είναι μια εφαρμογή που μας δίνει στοιχεία της πραγματικότητας και πληροφορίες που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας. Στα επόμενα 5 χρόνια, υπολογίζεται ότι θα πωληθούν 53 εκατομμύρια κάσκες με γυαλιά για την επαυξημένη πραγματικότητα.

Πρόσφατα μάλιστα, η Huawei κυκλοφόρησε τη “Λευκή Βίβλο για την επαυξημένη πραγματικότητα”. Μέσα σε αυτό το εντυπωσιακό πόνημα παίρνουμε μια γεύση από το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το 5G θα απογειωθούν οι δυνατότητας της επαυξημένης  πραγματικότητας. Θα γίνει πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο σύνθετη. Η εφαρμογή θα βρει , για παράδειγμα, εφαρμογή στα αυτοκίνητα. Αντί για ταμπλό, θα βλέπουμε τις ενδείξεις στο τζάμι. Η BMW Hundai έχουν αρχίσει να δημιουργούν ήδη τέτοιες εφαρμογές.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι βέβαια τα προσωπικά μας δεδομένα. Ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά και πώς θα τα χρησιμοποιεί. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση, με τα ειδικά γυαλιά, να βλέπουμε πληροφορίες για τους ανθρώπους που περνάνε από δίπλα μας, και όχι μόνο για τα κτίρια; Ευτυχώς, πάντως, όσες εφαρμογές προσπάθησαν να κάνουν κάτι ανάλογο στο παρελθόν, δεν τα κατάφεραν, αφού οι αρμόδιες αρχές άναψαν “κόκκινο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος