Podcast: Αποτέφρωση τώρα και σε live streaming από τη Ριτσώνα – Οι “εξαγωγές” στη Βουλγαρία, η εκκλησία και η “βιομηχανία”

Γιατί θεωρείται «άθλος» για τα ελληνικά δεδομένα, η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα, το οποίο συμπλήρωσε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, 2 χρόνια λειτουργίας; Γιατί υπάρχουν ακόμη και σήμερα, τόσες πολλές αντιδράσεις; Πόσοι και γιατί επιλέγουν την αποτέφρωση στη χώρα μας; Πόσο κοστίζει η διαδικασία και για ποιο λόγο υπάρχει η δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της σχετικής τελετής;

Για το θέμα-«ταμπού» μέχρι πρότινος στην Ελλάδα, συνομίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, με τον Στέλιο Βραδέλη, στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε».

«25 χρόνια προσπαθούσαμε για το αποτεφρωτήριο. Αντιστάσεις υπάρχουν ακόμη, αλλά τουλάχιστον δεν πηγαίνουν στη Βουλγαρία οι άνθρωποι για την τελευταία τους επιθυμία. Αυτό ήταν αδιανόητο για μια ευρωπαϊκή χώρα να εξάγει νεκρούς, επειδή οι πολιτικοί δεν ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με την εκκλησία», τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι «άθλος» το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκτησε αποτεφρωτήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2% όσων πεθαίνουν επιλέγουν την αποτέφρωση, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι τουλάχιστον 4 στους 100 ανθρώπους θέλουν να αποτεφρωθούν. «Ωστόσο, σύζυγοι, παιδιά ή συγγενείς που έχουν στενή σχέση με πνευματικούς, δεν σέβονται την επιθυμία του δικού τους ανθρώπου, και αυτό είναι ντροπή», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα έγιναν με την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.

Από τους 136.000 ανθρώπους που πέθαναν το 2020, οι 2.000 αποτεφρώθηκαν. Γιατί όμως να επιλέξει κάποιος την αποτέφρωση, εάν είναι ορθόδοξος και όχι ινδουιστής ή βουδιστής; Ο κ. Αλακιώτης το αποδίδει στη δραματική εμπειρία που αποκομίζουν οι άνθρωποι όταν παραβρίσκονται σε μια τελετή εκταφής και δεν θέλουν να ζήσουν και οι δικοί τους άνθρωποι αντίστοιχες εικόνες.

Όπως ανέφερε, τα νεκροταφεία στην Αθήνα είναι κορεσμένα και «υποκριτικά λέγεται ότι γίνεται ταφή». «3 χρόνια παραμονής του νεκρού μέσα στη γη, τι ταφή είναι; Ταφή είναι να θαφτεί ο νεκρός και να μην ξαναβγεί, όπως κάνουν οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι. Εμείς το κάνουμε για να υπάρξει όλο το εμπορικό κομμάτι», υποστήριξε, λέγοντας πώς η «βαριά βιομηχανία» της εκκλησίας είναι τα νεκροταφεία και τα μνημόσυνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 1.500 ευρώ, ενώ η όλη διαδικασία γίνεται από τα γραφεία τελετών. Πρόσθεσε, δε, ότι σε όλη την Ευρώπη, πολλοί άνθρωποι από μια ηλικία και μετά κάνουν συμβόλαια εν ζωή και προπληρώνουν το κόστος για να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους.

Ο κ. Αλακιώτης υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα για απευθείας μετάδοση της τελετής αποτέφρωσης, μέσω live streaming, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν συγγενείς και φίλοι που διαμένουν στο εξωτερικό. «Πόσοι δεν έχουν συγγενείς σε ΗΠΑ και Αυστραλία; Γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα να δουν για τελευταία φορά τον άνθρωπό τους; Δεν είμαστε καινοτόμοι, καθώς στο εξωτερικό αυτό γίνεται παντού», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι και οι εκκλησίες θα πρέπει να προβλέψουν ώστε να υπάρχει ανάλογη μετάδοση και για τους ανθρώπους που ενταφιάζονται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος