Podcast: Αγάπες – απάτες με CHATBOTS, “κάλπικα” λουλούδια και σοκολάτες

Αν δεν είναι σήμερα, στη γιορτή της αγάπης και του έρωτα, που είμαστε πιο ευάλωτοι, η κατεξοχήν ημέρα για αποσπάσουν χρήματα οι διαδικτυακοί απατεώνες, τότε πότε θα ήταν;

Με αυτό το ερώτημα, η Βάλια Καϊμάκη από τη καθημερινή της στήλη για τα social media, στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, επέστησε την προσοχή των ακροατών του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 στις εξαπατήσεις που καραδοκούν στο ίντερνετ.

366 εκατομμύρια είναι οι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών στον κόσμο και μέχρι το 2027, σε τέσσερα χρόνια θα έχουν ανέλθει στα 440 εκατομμύρια. «Είναι πάρα πολλοί και στην Ελλάδα, όπου είναι κόσμος που κυρίως δουλεύει πολύ και δεν έχει χρόνο να βγει έξω και να φλερτάρει, μην φανταζόμαστε κάτι άλλο» ανέφερε η Βάλια Καϊμάκη. Εξηγώντας πώς στήνονται οι απάτες, περιέγραψε πως, προσπαθεί κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός χρήστη, του εκδηλώνει τον έρωτά του πάρα πολύ γρήγορα και χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ, γιατί δήθεν είναι μακριά, γιατί μπορεί να είναι αξιωματικός, να είναι υποτίθεται κάπου στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ισχυρίζεται στη συνέχεια ότι θέλει να συναντηθεί με το υποψήφιο θύμα και ότι δεν μπορεί να βρει λεφτά γιατί του έχουν μπλοκάρει τον τραπεζικό λογαριασμό και ζητάει λεφτά για εισιτήριο. Μάλιστα, η Βάλια Καϊμάκη, ανέφερε ότι την έχει καλέσει ακροατής για να τον βοηθήσει να στείλει λεφτά σε μια τέτοια περίπτωση και η ίδια προσπάθησε να τον αποτρέψει, εξηγώντας του ότι πρόκειται για απάτη.

Μάλιστα, προσέθεσε ότι ενδεχομένως ο απατεώνας, να μην είναι καν άνθρωπος, αλλά να πρόκειται για chatbot, δηλαδή, λογισμικό που μιμείται τον ανθρώπινο λόγο σε προφορική και γραπτή μορφή, με φωτογραφία που είναι επίσης κατασκευασμένη με τεχνητή νοημοσύνη.

Στη Νότια Καρολίνα, μόνο από τα περσινά δεδομένα, 68 εκατομμύρια κέρδισαν οι απατεώνες με αυτό τον τρόπο. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και διάφορα online καταστήματα που ανοίγουν ειδικά για τις ημέρες σαν την σημερινή και προτρέπουν να αγοράσει κανείς για να χαρίσει μια καρδούλα, σοκολάτες, λουλούδια, με αποτέλεσμα ψάχνοντας στο διαδίκτυο να βρεις τα πιο φθηνά, να καταλήγεις σε ψεύτικο κατάστημα, το λεγόμενο Fake-Shop για να αγοράσεις λουλούδια. Τα λουλούδια τελικά δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους και ο αγοραστής δεν παίρνει φυσικά ποτέ τα λεφτά του πίσω. «Είναι άπειρες οι απατεωνιές χτισμένες γύρω από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου», προειδοποιεί η Βάλια Καϊμάκη, γι’ αυτό σήμερα χρειάζεται πρόσθετη προσοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος