Podcast: 44,4 δισεκατομμύρια το 2021 ο τζίρος στην αγορά Ψηφιακών Έργων Τέχνης – Η “τρέλα” των NFT και το ξέπλυμα χρήματος

Για τη νέα τρέλα με τα Ψηφιακά Έργα Τέχνης, τα οποία είναι γνωστά ως NFT που έχει κυριεύσει το διαδίκτυο, και η οποία δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, μίλησαν στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη.

Πρόκειται για έργα που έχει «φιλοτεχνήσει» κάποιος στον υπολογιστή του και στη συνέχεια τα πουλάει ψηφιακά, έναντι ποσών δολαρίων σε κρυπτονόμισμα, τα οποία δεν δηλώνονται στις φορολογικές αρχές. Μπορεί να είναι οτιδήποτε από έναν πίνακα ζωγραφικής, μια κατασκευή ή ένα κείμενο.

Τα πάντα βέβαια έχουν θεωρητικά μια αξία, αλλά οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι αυτό γίνεται για ξέπλυμα χρημάτων. Μάλιστα, έχουν εντοπίσει περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι πούλησαν 25 φορές το ίδιο έργο στον εαυτό τους. Από εκεί και πέρα, τα επίσημα νούμερα των ποσών που αλλάζουν «χέρια» σε αυτή την αγορά, πραγματικά προκαλούν πονοκέφαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 η αγορά των Ψηφιακών Έργων Τέχνης έφτανε τα 106 εκατομμύρια βρετανικές λίρες. Ωστόσο, το 2021 ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 44,2 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένα τεράστιο το ποσό. Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι χάνουν από αυτές τις συναλλαγές. Ωστόσο, αυτοί που κερδίζουν, κερδίζουν  πολλά χρήματα.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ξεπλύθηκαν μέσα από τέτοια Ψηφιακά Έργα Τέχνης 1,5 εκατομμύριο λίρες, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Δεν είναι πάρα πολλά σε σχέση με τον συνολικό τζίρο, αλλά είναι αυτά που κατάφεραν να εντοπίσουν οι αρχές. Και μάλιστα στη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εάν η αστυνομία βρει και κατασχέσει τέτοια  ψηφιακά έργα που διακινούνται παράνομα, τότε θα κρατήσει την μισή από την κανονική τους αξία. Με άλλα λόγια, δίνει κίνητρο στους αστυνομικούς για να ψάξουν ακόμη περισσότερο, να οργανωθούν καλύτερα και να έχουν τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία για να εντοπίζουν τους παραβάτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος