Podcast – Καταπληκτική ατάκα Καπουτζίδη: «Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με το εάν κάποιος είναι gay – Ό,τι θέλει ας είναι» (audio)

«Ήταν μια καταπληκτική ατάκα, ο καλύτερος τρόπος να χειριστεί κανείς τη δεδομένη ομοφοβία που υπάρχει γενικά, αλλά στην ελληνική κοινωνία ακόμα περισσότερα από ότι καταγράφεται και νομίζουμε. Όχι όσο παλιά, αλλά είναι μεγάλη», τόνισε ο αρθογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Μιχάλης Μητσός, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφέρθηκε στο σχόλιο του Γιώργου Καπουτζίδη σε μήνυμα τηλεθεατή κατά την παρουσίαση της Eurovision, που τον χαρακτήρισε «κακιά αδερφή» και το παρουσιαστής αντέτεινε ότι «αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή και όμορφη και έξυπνη και πετυχημένη».

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο σχόλιο του τηλεθεατή δεν το θεωρεί ακριβώς ομοφοβικό, καθώς «θα μπορούσε να το πει κανείς και σε μια παρέα», ενώ «γίνονται πολύ χειρότερα πράγματα από αυτό, απειλούνται ζωές, εκτοξεύονται απειλές, τρομοκρατούνται άνθρωποι, ομοφυλόφιλοι, τρανς στο δρόμο κτλ». «Δεν είναι κάτι φοβερό το να πει κάποιος αυτό, και δεν ξέρω με τι τρόπο το οποίο και σε ποιο πλαίσιο. Η απάντηση είναι αυτή που ξεχωρίζει, έχει χιούμορ, διότι αποδραματοποιεί το θέμα και λέει την ουσία. Ό,τι “ναι, αφού το λες εσύ, είμαι αδερφή, δεν έχω κόμπλεξ”», επισήμανε.

Παραδέχθηκε ότι η απάντηση αυτή «σπάει ταμπού» και μπορεί να ωθήσει νέα παιδιά να συζητήσουν για το θέμα αυτό και να το ανακοινώσουν στις παρέες τους και στους γονείς τους, «όχι γιατί έχουν καμιά υποχρέωση εξ ορισμού, αλλά για να απελευθερωθούν οι ίδιοι». «Μπορεί αυτό το παιδί να ντρέπεται, να έχει πρόβλημα με τους γονείς του, να νομίζει ότι οι φίλοι του θα τον αποδοκιμάσουν. Ας αλλάξει φίλους τότε. Αλλά ανακοινώνοντάς του και βγαίνοντας και με τον σύντροφό του, απελευθερώνεται και ο ίδιος, είναι καλό για τον ίδιο», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσό, «με αυτή την έννοια γράφουν πολλοί, και ο κ. Πατέλης έγραψε τον Καθημερινή ότι είναι καλό να το ανακοινώνουν γιατί σε λυτρώνει. Δεν έχω πολύ βαθιά σχέση με τα social media, και έτσι δεν ξέρω τι εισέπραξε. Και για τον κ. Πατέλη έτυχε να δω κάποια σχόλια ομοφοβικά που συνόδευσαν αυτό που έγραψε. Είδα όμως ότι τα μεγάλα site έγραψαν θετικά σχόλια για τον Γ. Καπουτζίδη και υπήρξαν και θετικές δηλώσεις παραγόντων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις ορισμένων που θεωρούν ότι ο κ. Καπουτζίδης το έχει «παρακάνει» με τέτοιες δηλώσεις και ότι αυτές οι συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται από τηλεοράσεως σε ώρες που παρακολουθούν παιδιά, ο αρθρογράφος αντέτεινε ότι «μακάρι να δημιουργηθεί απορία στα παιδιά και να τις λύσουν οι δικοί τους. Να τελειώνουν να μην την έχουν αργότερα την απορία». «Διαφωνώ ριζικά με τα “δεν πρέπει σε ώρα υψηλής τηλεθέασης” κτλ. Ίσα – ίσα, τότε πρέπει σε ζώνη υψηλής θεαματικότητας για να το ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, να αναρωτηθούν αυτοί που δεν ξέρουν – τα παιδιά- να προβληματιστούν αυτοί που το θεωρούν κάτι περίεργο ή πρωτότυπο και να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε ακόμα στον 21ο αιώνα με το εάν κάποιος καλώς είναι gay ή κακώς είναι gay. Ό,τι θέλει ας είναι», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Θυμήθηκε, μάλιστα, ότι στη Μυτιλήνη πριν από χρόνια, είχαν οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα δυο κορίτσια τα οποία είχαν τολμήσει να αγκαλιαστούν στο δρόμο, λέγοντας ότι τα πράγματα πλέον αλλάζουν. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει bullying, ειδικά στους τρανς, οι οποίοι έχουν «τρομακτικό βάρος στους ώμους τους» και πρέπει «οι ίδιοι να το ξεπεράσουν, να το δημοσιοποιήσουν για να το κανονικοποιήσουν». «Δυστυχώς πέφτει σε αυτούς η ευθύνη αλλά και η υπόλοιπη κοινωνία έχει χρέος να το επισημαίνει», σημείωσε.

Αναφορικά με δημοσιεύματα περί θέσπισης πολιτικού γάμου για άτομα του ιδίου φύλου, ο κ. Μητσός είπε ότι είναι μια μεταρρύθμιση που έχει ψηφιστεί σε πολλές χώρες, και έχει προχωρήσει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση «έχει εσωτερικά θέματα». «Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διακινδυνεύσει πριν τις εκλογές να προχωρήσει μια τέτοια μεταρρύθμιση γιατί θα έχει αντιδράσεις από το κόμμα του. Νομίζω όμως ότι αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον τις κερδίσει, θα είναι μια από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει», εκτίμησε ο αρθογράφος των «Νέων».

«Μέχρι πρόσφατα μεταφέραμε τους νεκρούς για να αποτεφρωθούν στο εξωτερικό. Τώρα ευτυχώς έχουμε το Αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, το οποίο καθυστέρησε για πολλά χρόνια, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις. Καιρός είναι να το κάνουμε και να προχωρήσουμε και με τα ευχάριστα γεγονότα, όχι μόνο για τα δυσάρεστα», πρόσθεσε ο κ. Μητσός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος