Πλήγματα σε όλο τον Λίβανο ετοιμάζει το Ισραήλ: Σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου – Πώς η Χεζμπολάχ διαπέρασε τη φημισμένη αεράμυνα

Εφιαλτικό παραμένει το σκηνικό στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο της πιο αιματηρής επίθεσης από την αρχή της σύγκρουσης με «σμήνος οπλισμένων drones και ρουκετών» που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ στη στρατιωτική βάση του Ισραήλ, εκθέτοντας την περίφημη ισραηλινή αεράμυνα.

Το αδυσώπητο σκηνικό του πολέμου συνεχίστηκε τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου λίγες ώρες μετά, ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν ακόμα και καταυλισμό στο νοσοκομείο Αλ Ακσά όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες. Αίσθηση, προκαλεί η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών που στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο πανίσχυρο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD το οποίο θα χειρίζονται 100 Αμερικανοί στρατιώτες. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ, τα αντίποινα θα επεκταθούν σε όλο τον Λίβανο» είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ.

Στη βάση που δέχθηκε επίθεση ο Νετανιάχου«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ»

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου, στο Τελ Αβίβ το πλήγμα της Χεζμπολάχ και οι απώλειες που προκάλεσε χθες βράδυ, θέμα τύχης ή όχι, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς όλα δείχνουν ότι επίκεται άμεσα απάντηση από το Ισραήλ και μάλιστα σφοδρή. Από τις οκτώ και μισή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προεδρεύει ειδικής συνεδρίας ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο την επίθεση χθες και την ισραηλινή αντίδραση.

Προϊδέασε, ωστόσο, για τη συνέχεια καθώς, νωρίτερα και σήμερα επισκεπτόμενος το χώρο της επίθεσης, υποσχέθηκε να πλήξει ανηλεώς τη Χεζμπολάχ. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε για να διευκρινίσει ότι αυτά θα γίνουν όμως με βάση επιχειρησιακές εκτιμήσεις, δηλαδή όχι αδιάκριτα. «Το αποδείξαμε πρόσφατα και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε και τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο φόβος έχει κυριεύσει την πόλη της Βηρυτού μετά την προειδοποίηση Νετανιάχου ότι θα χτυπήσει τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου «όλοι φοβούνται τι θα γίνει την αποψινή νύχτα. Θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό, το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουμε εμείς είναι μια διεθνής αλυσίδα στην οποία διαμένουν πλέον δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο μας ανακοίνωσε σε 48 ώρες θα κλείσει για λόγους ασφαλείας. Μπορείτε να φανταστείτε τι δείγμα είναι αυτό για εμάς, για τους ανθρώπους που ζουν εδώ και συνεργάζονται μαζί μας και μαθαίνουν αυτά τα νέα.

»Την ίδια στιγμή έρχονται τα νέα από την πρεσβεία της Αμερικής που λέει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη Βηρυτό, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρχουν για πάντα επιπλέον πτήσεις ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει πάρα πολύ έντονα τους ανθρώπους που μένουν εδώ, τους δημοσιογράφους, τους επισκέπτες, γιατί όλοι φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή θα επέλθει το μεγάλο χτύπημα. Ένα μεγάλο χτύπημα για το οποίο ξεκίνησαν να αγωνιούν ήδη από χθες, μετά την επίθεση στη Χάιφα. Επιπλέον, σε όλα αυτά συνάδει και ένα πρωινό χτύπημα καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτίθεται σε ένα χωριό, κατά πλειοψηφία χριστιανικό. Χριστιανοί Μαρωνίτες μένουν στο Αϊτού, είναι στο βορρά του Λιβάνου, περίπου στο ύψος της Τρίπολης κι εκεί τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους».

Το drone της Χεζμπολάχ που «εξέθεσε» την ισραηλινή αεράμυνα

Τα drones «κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από τα ραντάρ της αντιαεροπορικής άμυνας και να φτάσουν στον στόχο τους, στο κέντρο εκπαίδευσης». Ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Γιώργο Σιδέρης, στη Χάιφα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα drones τα οποία χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ, είναι τα Mirsad-1, δηλαδή ένα drone το οποίο η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί περίπου 2 δεκαετίες. Ο συγκεκριμένος τύπος του drone καμικάζι είναι βασισμένος σε ιρανικό μοντέλο, ο οποίος έχει προσαρμοστεί στις επιχειρησιακές ανάγκες της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

Το συγκεκριμένο drone μπορεί να μεταφέρει περίπου 40 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχει ταχύτητα 370 χιλιόμετρα και εμβέλεια 120. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το συγκεκριμένο drone, από το 2002, τόσο για επιτήρηση όσο και για επιθετικές ενέργειες. Oι έρευνες του ισραηλινού στρατού εστιάζουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που παρακολουθεί τις εναέριες απειλές. Δεν σήμανε συναγερμός όταν τα drones πέρασαν στο FIR του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να βρίσκονται στην τραπεζαρία της μονάδας τους και να μην έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται καλυμμένοι.

O συναγερμός δεν σήμανε στην περιοχή είτε γιατί νόμισαν ότι το drone έπεσε σε ανοιχτή ζώνη είτε γιατί όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ίσως το πέρασαν για ισραηλινό μη επανδρωμένο, οπότε έγινε μια λανθασμένη εκτίμηση. Επίσης, οι αρχές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε από τα ραντάρ μόλις πέρασε πάνω από την πόλη Άκρα. Από τις ισραηλινές δυνάμεις εξηγούν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δύσκολος στόχος ακόμη και για τον «σιδερένιο θόλο». Έχουν πολύ περιορισμένο θερμικό ίχνος και πετούν σε χαμηλό ύψος με ό,τι αυτό σημαίνει για τον εντοπισμό και τις αναχαιτίσεις.

Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκεται πλέον και η πιθανή διαρροή απόρρητων πληροφοριών που επέτρεψαν στη Χεζμπολάχ να πετύχει ένα χτύπημα υψηλού συμβολισμού αλλά και στρατηγικής σημασίας.

Αποστολή Τελ Αβίβ: Κωστής Κωνσταντίνου, Αποστολή Χάιφα: Γιώργος Σιδέρης – Κάμερα: Φώτης Πάντος – Ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος, Αποστολή Βηρυτός: Αλεξία Καλαϊτζή, Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος