Πλατφόρμα για την αρωγή των πυρόπληκτων θα ενισχύσει τις Fast Track διαδικασίες μετά τα μέτρα στήριξης (video)

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει, μέσω της ΑΑΔΕ, πλατφόρμα αρωγής των πυρόπληκτων, με την ονομασία arogi.gov.gr, όπου οι δικαιούχοι αποζημιώσεων  θα μπορούν να καταθέτουν  υπεύθυνες δηλώσεις  που αφορούν όσες καταστροφές και ζημιές έχουν υποστεί οικίες και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει από τις 18 Αυγούστου με στόχο ακόμη και μέχρι το τέλος Αυγούστου  να γίνουν οι εκταμιεύσεις των προκαταβολών. 

  Ταυτόχρονα θα  εξελίσσονται οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών . που ήδη ξεκίνησαν σε  κάποιες περιοχές, με την εμπλοκή του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Υποδομών ,  μηχανικών  και άλλων ειδικοτήτων  έτσι ώστε με το τέλος της διαδικασίας να καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Oι αποζημιώσεις που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση

  Για τις πληγείσες επιχειρήσεις θα δοθούν στο 70%,  έως 14.000 ευρώ ως στεγαστική συνδρομή, 8.000 για εγκαταστάσεις που  καταστράφηκαν ολοσχερώς και από 4.000 έως 2.000 ευρώ για όσες υπέστησαν σοβαρές ή μικρότερες ζημιές. Τα ίδια ποσά αφορούν κτηνοτροφικές, χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Για τις στεγαστικές ανάγκες θα δοθούν έως 150 χιλιάδες ευρώ, με δωρεάν το 80% του ποσού και άτοκο δάνειο για το υπόλοιπο 20% και προκαταβολή έως 20.000 ευρώ αν πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή, έως 12.000 για προσωρινά μη κατοικήσιμα σπίτια και 5.000 για κατοικίες με μικρότερες ζημιές.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που καταστράφηκαν ή κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2023.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος