Πιέσεις στην Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Αντιπαράθεση Τσαβούσογλου – Μπίλστρομ στο Twitter

Πιέσεις ασκούνται στην Άγκυρα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη λήξη της εκλογικής περιόδου στην Τουρκία και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχάις τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Από τότε που αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε τη Σουηδία να γίνει μέλος, βρίσκομαι σε στενή και συνεχή επαφή με την πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα. Έχουμε επίσης έναν μόνιμο μηχανισμό που επίσης συνεδριάζει τακτικά. Στην Τουρκία υπήρξε η προεκλογική περίοδος, οι επαφές δεν ήταν πολύ στενές και πυκνές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά τώρα που τελείωσαν οι εκλογές νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξαναρχίσει ο διάλογος και η διαδικασία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπερκ, από τη Νορβηγία όπου πραγματοποιήθηκε χτες (1/6) η Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας, ενώ η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν, και ως εκ τούτου, πιστεύει ότι και οι δύο χώρες θα δώσουν την έγκρισή τους
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο στην Άγκυρα για να παραστεί στην ορκωμοσία του προέδρου Ερντογάν.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μέσω Twitter μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Τουρκίας, Τόμπιας Μπίλστρομ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα στο Όσλο υπήρξε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη για την υποψηφιότητα της Σουηδίας και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την Ουγγαρία να ξεκινήσει η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» έγραψε στην ανάρτησή του ο Σουηδός υπουργός και δεν άργησε η απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Σουηδούς φίλους μας! Εκπληρώστε τις δεσμεύσεις σας που απορρέουν από το τριμερές μνημόνιο και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Την ίδια ώρα, στην πράξη η Σουηδία ήδη λαμβάνει μέρος σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με χώρες της Συμμαχίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι τις 9 Ιουνίου η αεροπορική άσκηση «Nordic Challenge» στην οποία συμμετέχει η Σουηδία μαζί με 12 ΝΑΤΟϊκές χώρες.

Όσον αφορά στο διαδικαστικό, η τουρκική Εθνοσυνέλευση, τα μέλη της οποίας ορκίζονται σήμερα, θα πρέπει να εγκρίνει τη διαδικασία για την ένταξη της Σουηδίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου. Η απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία θα συγκροτηθεί μετά την έναρξη των εργασιών της νέας Εθνοσυνέλευσης, να εγκριθεί μετά από την Ολομέλεια και στη συνέχεια από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος