Παγκόσμια συγκίνηση για τον αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, τον μεγάλο οραματιστή (video)

Ρηξικέλευθες επιστημονικές θεωρίες, ένα απαράμιλλο ψυχικό σθένος και μια συνεχής αναζήτηση της γνώσης. Αυτή είναι η κληρονομιά του Στίβεν Χόκινγκ. Σχεδόν 55 χρόνια μετά την πρόβλεψη των γιατρών ότι του έμεναν μόλις δύο χρόνια ζωής, ο διασημότερος σύγχρονος αστροφυσικός έσβησε ήσυχα στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ. Έχοντας εντωμεταξύ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σύμπαν. Ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε ήσυχα στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφουν τα παιδιά του.

«Αισθανόμαστε τεράστια θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα», ο οποίος «ήταν σπάνιος άνθρωπος» και «σπουδαίος επιστήμονας, το έργο του οποίου θα ζήσει για πολλά χρόνια ακόμη», τόνισαν τα παιδιά του κοσμολόγου, η Λούσι, ο Ρόμπερτ και ο Τιμ, στην ανακοίνωση που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

«Μια φορά είχε πει “δεν θα ήταν και πολύ σπουδαίο αυτό το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπάς”. Θα μας λείπει για πάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση των παιδιών του, την οποία αναμετέδωσε επίσης το BBC.

Ο Στίβεν Χόκινγκ υπήρξε πολυτάλαντος, θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και συγγραφέας, ένα από τα πιο σημαντικά μυαλά που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω της νόσου του κινητικού νευρώνα που εμφανίστηκε όταν ήταν μόλις 21 χρονών. Διαψεύδοντας τους γιατρούς που τον ήθελαν να πεθαίνει στα 23, ο Στήβεν Χόκινγκ πέθανε σε ηλικία 76 ετών.

Η νόσος τον έκανε να δουλέψει πιο σκληρά αλλά συνέβαλε σημαντικά στην κατάρρευση δύο γάμων, όπως έγραψε ο ίδιος.

«Οι θεωρίες του ‘ξεκλείδωσαν’ ένα σύμπαν γεμάτο δυνατότητες τις οποίες εμείς και ο κόσμος εξερευνούμε. Είθε να συνεχίσεις να πετάς σαν τον σούπερμαν στη μικροβαρύτητα, όπως εσύ είχες πει στους αστροναύτες στον@Διαστημικό_Σταθμό το 2014» έγραψε η NASA.

Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου»

Το πιο λαμπερό αστέρι της σύγχρονης κοσμολογίας, σύμφωνα με τον Guardian, έζησε στη σκιά ενός πρόωρου θανάτου επί δεκαετίες και επιχείρησε να απαντήσει στα πιο περίπλοκα ζητήματα, αυτά της ζωής, της αρχής του σύμπαντος, και του χρόνου. Η ευφυία του, σε πλήρη αντίθεση με τη σωματική του αδυναμία, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες.

Το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου», αποτελεί εκδοτικό φαινόμενο, από τα πιο περίπλοκα βιβλία για το σύμπαν που όμως διαβάστηκε και από απλούς, μέσους αναγνώστες χωρίς εξειδίκευση στη φυσική.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, τον μεγάλο οραματιστή (video)
AP/Keystone, Salvatore Di Nolfi

«Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα το πουλούν ακόμη και στα αεροδρόμια» είχε πει και αποκάλυψε ότι το διάβαζε στις νοσοκόμες του για να δει αν το καταλαβαίνει ο κόσμος.
Ήταν περήφανος γιατί περιείχε μόνο μια εξίσωση αυτή της σχετικότητας, Ε=mc2 (η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο).
Από το 1974 και μετά εργάστηκε με στόχο να παντρέψει την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αινστάιν με την Κβαντική Θεωρία. Κρίσιμη σε αυτό ήταν το έργο του και οι θεωρίες του για τις μαύρες τρύπες.

Εκτός από την ευφυία του, χαρακτηριστικό ήταν το χιούμορ του, αλλά και η επιμονή του, το πείσμα του.

«Προσέδωσε ένα ανθρώπινο πρόσωπο στην επιστήμη» είπε ο αστροφυσικός Μάικλ Τέρνερ, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Όταν τον ρώτησαν αν ο Θεός έχει θέση στο σύμπαν και στο έργο του, ο Χόκινγκ απάντησε: «Με κάποιον τρόπο, αν κατανοήσουμε το σύμπαν, είμαστε στη θέση του Θεού» αναφερόμενος στη δυναμική του ανθρώπου και στις δυνατότητές του.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, τον μεγάλο οραματιστή (video)
AP Photo/Ted S. Warren

Παρέμεινε ως το τέλος ενεργός πολίτης και, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και της πιθανότητας μιας συνάντησης με τους εξωγήινους, που μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη για τους ανθρώπους. Επίσης, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αποίκησης άλλων πλανητών ως διέξοδο σωτηρίας της ανθρωπότητας σε περίπτωση που η Γη καταστραφεί από ένα πόλεμο, πτώση αστεροειδούς ή άλλη αιτία.

Για την πολύπλευρη συμβολή του Steven Hawking στην επιστήμη, μίλησε στη Μεσημβρινή Ραδιοεφημερίδα του Πρώτου Προγράμματος και την Αλίκη Παπαναστασίου η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον τομέα της θεωρητικής φυσικής κ. Παναγιώτα Καντή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος