Πέθανε ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας

Ο πρώην κομμουνιστής Λεονίντ Κραβτσούκ, ο οποίος βοήθησε να υπογραφεί η «θανατική καταδίκη» της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια υπηρέτησε ως ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 88 ετών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τον Κραβτσούκ ως έναν σοφό ηγέτη που καθοδήγησε τη χώρα στα χαοτικά πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη σοβιετική κυριαρχία.

«Ήταν ένας άνθρωπος ικανός να βρίσκει πάντα σοφές λέξεις και να τις εκφράζει
με τέτοιο τρόπο ώστε να ακούγονται από όλους τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του βιντεοσκοπημένη ομιλία.

«Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Όταν το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας μπορεί να εξαρτάται από τη σοφία ενός ατόμου».

Ο Κραβτσούκ, είπε ο πρόεδρος, επέδειξε τέτοια σοφία καθώς το εθνικό κίνημα της Ουκρανίας ενισχυόταν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1991, στο οποίο πάνω από το 90% των ψηφοφόρων επέλεξαν την ανεξαρτησία.

Ο Κραβτσούκ εξελέγη πρόεδρος την ίδια ημέρα.

Έγινε γνωστός ως η «πονηρή αλεπού» καθώς ανέβηκε μέσα από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του κοινοβουλίου στην τότε σοβιετική δημοκρατία το 1990.

Αλλά εγκατέλειψε το κόμμα σύντομα μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του
σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Αύγουστο του 1991. Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία τον ίδιο μήνα.

Η συμφωνία που προκάλεσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

Τον Δεκέμβριο του 1991 ο Κραβτσούκ υπέγραψε τη συμφωνία Belovezha με τον Ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν και τον Λευκορώσο ηγέτη Στάνισλαβ Σούσκεβιτς, η οποία ουσιαστικά προκάλεσε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Κατάλαβα ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πραγματικά ανεξάρτητη αν
η ΕΣΣΔ εξακολουθούσε να υπάρχει», δήλωσε ο Κραβτσούκ. «Πήγα εκεί γνωρίζοντας
τις φιλοδοξίες των Ουκρανών να είναι ανεξάρτητοι. Εκπλήρωνα τη θέλησή τους».

Ο Γέλτσιν πέθανε το 2007, ενώ ο Σούσκεβιτς πέθανε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov δήλωσε ότι ο ρόλος του Κραβτσούκ στην τοποθέτηση της Ουκρανίας στο δρόμο προς την ανεξαρτησία ήταν ιδιαίτερα σημαντικός.

«Με την υπογραφή του, η αυτοκρατορία του κακού διαλύθηκε», έγραψε ο Reznikov στο Twitter. «Σε ευχαριστούμε για την ειρηνική ανανέωση της ανεξαρτησίας μας. Την υπερασπιζόμαστε τώρα με τα όπλα στα χέρια μας».

Το 1994, με την Ουκρανία βυθισμένη στην οικονομική κρίση και διαφθορά και τον Κραβτσούκ να αντιμετωπίζει κατηγορίες για «λεηλασία» της χώρας, ηττήθηκε στις εκλογές από τον πρώην εργοστασιάρχη πυραύλων Λεονίντ Κούτσμα. Παρέμεινε στο κοινοβούλιο μέχρι το 2006.

Το 2020 ο Κραβτσούκ ορίστηκε να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στις προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης που ξέσπασε το 2014 μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Λαμβάνοντας σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα, είπε ότι δεν αξίζει να περιμένουμε τίποτα από τη Ρωσία γιατί ο στόχος της ήταν «να καταστρέψει την Ουκρανία».

Τον Ιανουάριο του 1994, υπέγραψε συμφωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και τον Γέλτσιν, εξασφαλίζοντας αποζημίωση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αντάλλαγμα για την παραίτηση της Ουκρανίας από το μετασοβιετικό πυρηνικό της οπλοστάσιο – το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ως πρόεδρος, υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κραβτσούκ γεννήθηκε κοντά στο Rivne της δυτικής Ουκρανίας στις 10 Ιανουαρίου 1934.

Πηγή: Ρόιτερς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος