Πέθανε ο Κριστιάν Καμπρόλ, πρωτοπόρος στη μεταμόσχευση καρδιάς

Σε ηλικία 91 ετών πέθανε την Παρασκευή στο Παρίσι ο Γάλλος καθηγητής Κριστιάν Καμπρόλ, ένας από τους πρωτοπόρους στη μεταμόσχευση καρδιάς, από επιπλοκές μιας μακράς νόσου, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο παλιός του συνεργάτης.

Ο καθηγητής Καμπρόλ πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ευρώπη τον Απρίλιο του 1968, τέσσερις μήνες μετά την ιστορική του καθηγητή Κρίστιαν Μπάρναρντ στο Κέιπ Τάουν.

Ο 66χρονος ασθενής επέζησε 53 ώρες αλλά για τον καθηγητή Καμπρόλ, η πορεία είχε πλέον προδιαγραφεί. Το 1982 πραγματοποιεί την πρώτη καρδιοπνευμονική μεταμόσχευση στη Γαλλία και συνεχίζει το 1986 με την πρώτη προσωρινή εμφύτευση τεχνητής καρδιάς Jarvik 7, η οποία σχεδιάστηκε για τους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα αναμονής για το μόσχευμα.

«Είχε μεγάλη ανθρωπιά και δενόταν με τους ασθενείς του», δήλωσε ο πρώην συνεργάτης του.

Παράλληλα με την ιατρική, ο Καμπρόλ ασχολήθηκε και με την πολιτική. Ήταν μέλος του δεξιού κόμματος RPR και μετά του UMP. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Παρισιού για πρώτη φορά το 1989 στο 13ο διαμέρισμα. Επανεξελέγη το 1995 στο ίδιο διαμέρισμα, στη συνέχεια στο 16ο το 2001.

Ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 1999, άσκησε καθήκοντα αντιδημάρχου του Παρισιού επί δημαρχίας Ζαν Τιμπερί, μεταξύ 1995 και 2001.

Ο χειρουργός πέθανε στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ της γαλλικής πρωτεύουσας, εκεί όπου είχε κάνει την πρώτη μεταμόσχευση.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος