Πέθανε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

H Μαριέττα Γιαννάκου είχε γεννηθεί στις 6 Ιουνίου 1951 στο Γεράκι Λακωνίας και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών παίρνοντας την ειδικότητα του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου.

Στις ευρωεκλογές του 1984 είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής ενώ το 1989 είχε τοποθετηθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκινά με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε διορίζεται υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Το 1999 επανεκλέγεται ευρωβουλευτής.

Το 2000 επανεκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2004 διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2004 έως το 2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Το 2008 έρχεται αντιμέτωπη με μία ακόμη προσωπική πρόκληση. Υποβάλλεται σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί θέτοντας τη ζωή της σε κίνδυνο.

Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας και στις βουλευτικές εκλογές του 2019 στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ, μια ξεχωριστή συνέντευξη που είχε δώσει η Μαριέττα Γιαννάκου στην Φωτεινή Τσαλίκογλου, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το μαγικό των ανθρώπων» το 2017.


Tη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας πως η απουσία της θα είναι «ηχηρή και οδυνηρή»:

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τις μάχες της στο κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο, μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια. Η απουσία της θα είναι ηχηρή και οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό της ταξίδι».

Με συντριβή αποχαιρέτησε τη «Μαριέττα μας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους:

«Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας.
Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις  και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη.
Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο.
Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα.
Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Με «σεβασμό και βαθιά λύπη, κρατώντας για το αύριο όσα αφήνει πίσω της», αποχαιρέτησε την Μαριέττα Γιαννάκου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της στο Facebook.

Για μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής», έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη δήλωσή του για το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, ευχόμενος «καλό της ταξίδι στην Ιστορία»:

«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια μεγάλη Κυρία της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Με τη μετριοπάθεια, την ποιότητα του λόγου, το θάρρος και την αποφασιστικότητά της διακρίθηκε ως υπουργός και ως μέλος τόσο του Ελληνικού όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκέντρωσε την καθολική αναγνώριση ως πολιτικό πρόσωπο και τον σεβασμό όλων για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε τις μεγάλες περιπέτειες της υγείας της. Καθώς είχα την τιμή να τη ζήσω ως συνάδελφο, φίλη και συνομιλήτρια, νιώθω το μέγεθος της απώλειας για τον δημόσιο βίο που συνιστά ο πρόωρος θάνατος της. Καλό της ταξίδι στην Ιστορία».

Συλληπτήριο μήνυμα για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου απέστειλε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της.

Οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο.

Προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια.

Οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια και το κόμμα της».

«Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.

Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Μαριέττας Γιαννάκου. Παρά τις σαφείς πολιτικές διαφορές η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με τρόπο σοβαρό και έντιμο, ενώ σπουδαία και ενθαρρυντική για όλες και όλους, ήταν η μάχη που έδωσε για την υγεία της», αναφέρει σε σχόλιο του ο εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος