Πέλλα: 18χρονος λάτρης της μετεωρολογίας, φύλακας- άγγελος του αγροτικού κόσμου

Να κλαδέψω αύριο ή θα βρέξει; Να συγκομίσω; Να ραντίσω; Ν’ απλώσω τα ρούχα ή θα βραχούν; Να πάρω ομπρέλα; Σκέφτομαι να κάνω ένα ταξιδάκι τον Ιούλιο, θα είναι καλός ο καιρός; Δεκάδες ερωτήματα, μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας, απαντά καθημερινά ο 18χρονος Άγγελος Μουμτζής, μαθητής της Γ΄ Λυκείου στα Γιαννιτσά.

Μπορεί να μην έχει στο βιογραφικό του σπουδές μετεωρολογίας -όχι ακόμη τουλάχιστον- αλλά ο 18χρονος αποτελεί ήδη τον φύλακα- άγγελο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι οποίοι τον προέτρεψαν ν’ ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με τους μετεωρολόγους του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕΠΕ) του ΕΛΓΑ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ζώντας σε μια περιοχή με πολλούς αγρότες, ο 18χρονος αποτελεί τον …«επίσημο» μετεωρολόγο στις ομάδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού, όπως λένε, ο Άγγελος όχι μόνο πέφτει μέσα στις προβλέψεις του, εννέα στις δέκα φορές, αλλά με τις απαντήσεις του βοηθά στην καλλιεργητική φροντίδα ή και στις αγροτικές εργασίες. «Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας και μέχρι στιγμής τουλάχιστον μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους», λένε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο νεαρός μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν διστάζει να μείνει ξάγρυπνος, όταν χρειάζεται, για να συλλέξει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες ώστε να αναλύσει επαρκή στοιχεία που θα τού εξασφαλίσουν ένα σωστό αποτέλεσμα. Η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, που ενέχει «τεράστια ευθύνη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 18χρονος και προσθέτει: «το να προβλέπεις τον καιρό μπορεί να σώσει από ζωές μέχρι και περιουσίες, αλλά όταν σ’ εμπιστεύονται, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους και για αυτό θα μείνω ξάγρυπνος και όλο το 24ωρο αν χρειαστεί!».

Ο φόβος για τις αστραπές που εκδήλωσε το πάθος για τη μετεωρολογία

Το «μικρόβιο» της μετεωρολογίας υπήρχε πάντα μέσα στον 18χρονο και από τότε που θυμάται τον εαυτό του ο αέρας και η καταιγίδα ήταν τα δύο φυσικά στοιχεία που πάντα τον μάγευαν. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, θυμάται τον εαυτό του, πριν από δέκα χρόνια, να τρέμει έξω στο μπαλκόνι από τον φόβο για τις αστραπές και τις βροντές που εκδηλώνονταν. «Την ίδια ώρα όμως αδυνατούσα να μπω μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μου. Μπορεί να έτρεμα από τον φόβο μου, αλλά ταυτόχρονα τα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν εκεί μπροστά μου ήταν σαν να με προσέλκυαν σαν μαγνήτης κοντά τους», λέει.

Θέλοντας, λοιπόν, να εξηγήσει τα καιρικά φαινόμενα και να νικήσει τον φόβο του, ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου ξεκίνησε να ψάχνει απαντήσεις στο διαδίκτυο. Πώς δημιουργείται η καταιγίδα; Τι είναι αστραπή και ποια η διαφορά της από τη βροντή; Τι είναι ο αέρας και πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα για τον άνθρωπο; Έτσι, ο Άγγελος κατάφερε να ξεπεράσει τον φόβο του και να συμπορεύεται με την αγάπη του για τη μετεωρολογία αρμονικά.

Αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθει… περισσότερα

Θέλοντας να ξεπεράσει τα όρια της περιοχής του και να αναλάβει έναν πιο υπεύθυνο ρόλο ως έστω και ερασιτέχνης μετεωρολόγος, ο 18χρονος το 2016 άνοιξε μια δική του σελίδα στο διαδίκτυο που φέρει την ονομασία «Καιρός στην Ελλάδα». Σήμερα, η σελίδα του αριθμεί πάνω από 5000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, και όνειρό του είναι να φτάσει τα 30.000 μέλη.

Το 2017, ο Άγγελος έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε γνωστό και δημοφιλή μετεωρολόγο της χώρας, τον οποίο και θαυμάζει. «Τον ρώτησα πού μπορώ να βρω προγνωστικά μοντέλα πιο προχωρημένα και εξειδικευμένα για να κάνω ακόμη πιο ακριβής προγνώσεις», θυμάται ο Άγγελος και προσθέτει: «δεν μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη, αλλά και τη χαρά μου, όταν είδα την απάντησή του στην οθόνη του υπολογιστή μου».

Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, ο Άγγελος έγινε μέλος της διαδικτυακής οικογένειας «Καιρού Παιχνίδια», απ’ όπου και αποχώρησε πρόσφατα, ενώ σήμερα συμμετέχει σε ιδιωτικές ομάδες αγροτών, δίνοντάς τους τα φώτα του -για τι άλλο- για τον καιρό.

Ο 18χρονος φέτος αποφοιτά από το Λύκειο και παρότι ο χρόνος του είναι πολύ περιορισμένος, εξετάζει τις επιλογές του για το μέλλον και παρότι, όπως λέει, δεν είναι άριστος μαθητής, «δεν θα με εμποδίσει τίποτα από το να γίνω ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος»… Οι γονείς του, Σοφία και Προκόπιος, δηλώνουν περήφανοι για το τρίτο από τα συνολικά έξι παιδιά τους, με τον μπαμπά του 18χρονου να είναι ο μεγαλύτερος φαν του και τη μαμά του να τον καμαρώνει μεν, αλλά και να τον… μαλώνει όταν μένει πίσω στο διάβασμα για να αφιερωθεί στη μετεωρολογία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος