Σύνοδος των Πρυτάνεων: Έρχεται αυστηρότερο πλαίσιο με πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες – Οριστική διαγραφή για τους καταδικασμένους φοιτητές

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο ανομίας στα δημόσια πανεπιστήμια, επανέλαβε η υπουργός παιδείας στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που διεξήχθη στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους φοιτητές, οι οποίοι συλλαμβάνονται για παράνομες πράξεις, θα αναστέλλεται η ιδιότητα τους για 24 μήνες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και  στο θέμα της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.   

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων σε νομική και πολυτεχνείο, η αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα πανεπιστήμια απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.  Η υπουργός Παιδείας  Σοφία Ζαχαράκη
ζήτησε εντος τρίμηνου τα σχέδια ασφάλειας από τα  ΑΕΙ, και πρότεινε το κάθε ίδρυμα να συγκροτήσει ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, ανέφερε «ξεκινώ από τα σχέδια ασφάλειας και συνεχίζω με το κομμάτι της διμερούς διαπραγμάτευσης με την κάθε σχολή για τις επιμέρους ανάγκες που συνδέονται με προτεραιότητα ως προς το κομμάτι της ελεγχόμενης πρόσβασης και βέβαια όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα θελήσουν παρά το ισχυρό μήνυμα που λαμβάνουνε σήμερα να ξερούν ότι δεν θα υπάρχει περίοδος ατιμωρισίας».
 
«Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα και όχι αυτοδιαχειριζόμενα από συγκεκριμένες ομάδες», δήλωσε ότι υφυπουργός παιδείας για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Νίκος Παπαϊωάννου.

Τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και για τον λόγο αυτό τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου παιδείας οι φοιτητές οι οποίοι θα συλλαμβάνονται για παράνομες πράξεις θα αναστέλλεται η ιδιότητα τους για 24 μήνες ενώ οριστική και αυτεπάγγελτη διαγραφή θα επιβάλλεται στους φοιτητές που καταδικάζονται, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν και το κόστος των ζημιών. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα είναι υποχρεωμένες να κινούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες όταν για παράδειγμα διαπιστώνουν κατάληψη χώρου αλλιώς θα έρχονται αντιμέτωποι με πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις. Ζητήθηκε μέχρι το τέλος του έτους να προχωρήσει και η εγκατάσταση ελεγχόμενης εισόδου στα ιδρύματα.

Ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Στέλιος Κατρανίδης, δήλώσε ότι «Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη πρέπει να ενισχυθούν, ιδιαίτερα σε υποδομές, σε χρηματικούς πόρους, γιατί όλα αυτά τα πράγματα κοστίζουν»

Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι και η θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, ανέφερε ότι «Στις περιπτώσεις που άτομα προσπαθούν να υποβάλουν με ακραία μέσα τις απόψεις τους μόνο η πολιτεία μπορεί να τους αντιμετωπίσει». 

Περίπου 150 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη Χαλκιδική για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαγραφές φοιτητών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προεδρεύων της συνόδου υποδέχτηκε αντιπροσωπεία φοιτητών που του παρέδωσε ψήφισμα.

Ιδιαίτερη έμφαση στη Σύνοδο δόθηκε στη διεθνοποίηση και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Απο το 2019 η χρηματοδότηση αυξήθηκε 117%, φθάνοντας στο 1,4 δισ ευρώ το 2025, ενω η χρηματοδότηση του Στεγαστικού επιδόματος την περίοδο 2019-2025 έφθασε  στα 315 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019 που ήταν 132 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια και παρουσίασε η Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων είναι οι εξής:

  • Η υποχρεωτική συγκρότηση από κάθε ΑΕΙ, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, Πειθαρχικού Συμβουλίου και η άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
  • Η αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και η αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
  • Οι πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
  • Η υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης, όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή.
  • Η υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικα κέντρα.
  • Η θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα, τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών και προθεσμιών για την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις οργανωμένων περιστατικών βίας.
  • Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία.

Ρεπορτάζ: Παύλος Σαρόγλου, Φαίδων Τομόσογλου, Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος