Για αίσθηση εμπαιγμού και πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην έγκαιρη και στοχευμένη διαχείριση της υδατικής κρίσης, που επιβεβαιώνεται από την «προπαρασκευαστική» σημερινή σύσκεψη για τη λειψυδρία, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, αφού σημειώνει πως «η ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία περιγράφεται ως «προπαρασκευαστική» για το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στην Αττική, επιβεβαιώνει την αίσθηση του εμπαιγμού και την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην έγκαιρη και στοχευμένη διαχείριση της υδατικής κρίσης», θεωρεί «αδιανόητο μετά από τρεις συνεχόμενες ξηρές χρονιές και τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση των «Πέντε Αξόνων» του Εθνικού Σχεδίου τον Ιούλιο, να χρειάζονται εκ νέου προπαρασκευαστικές συσκέψεις τον Οκτώβριο για την Αττική, ενώ η στάθμη των ταμιευτήρων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα».
Παράλληλα, στην κοινή ανακοίνωση Μανώλη Χριστοδουλάκη, Βουλευτή Αν. Αττικής και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε Περιβάλλοντος και του Τομέα Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «η απόσταση από την πραγματικότητα και η απουσία στρατηγικού βηματισμού είναι φανερή και αποτυπώνεται στα εξής σημεία:
- Μετακύλιση του κόστους της ολιγωρίας
Η κυβέρνηση αδυνατεί να κατευθύνει έγκαιρα και ορθά τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για έργα που έχουν καθυστερήσει χρόνια. Ως αποτέλεσμα, το βάρος αυτής της αδυναμίας μετακυλίεται στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό μέσω πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν λύσεις «στο και πέντε».
- Εμμένει στην πολιτική δύο ταχυτήτων και στην εγκατάλειψη της Περιφέρειας
Περιορίζεται σε αποσπασματικές λύσεις με επίκεντρο τη θωράκιση της Αττικής, και δεν διασφαλίζεται, με την ίδια ταχύτητα και επάρκεια πόρων, η Ελληνική Περιφέρεια και οι πιεσμένες περιοχές (πχ. νησιά).
- Αδυναμία διοικητικής και τεχνοκρατικής αναδιάρθρωσης
Ο τομέας διαχείρισης των υδάτων παραμένει αγκυλωμένος. Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να υιοθετήσει ένα τεχνοκρατικό μοντέλο που να αξιοποιεί επιστημονικά δεδομένα, επιτρέποντας σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις.
- Σκόπιμη αδράνεια για τους ΟΤΑ
Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι είναι φορείς-κλειδιά για την τοπική διαχείριση, αφήνονται σε κατάσταση αναμονής, αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον συγχωνεύσεων και χωρίς ουσιαστική ενίσχυση. Αυτή η κατάσταση αοριστίας υπονομεύει σκόπιμα τον σημαντικό ρόλο τους, με στόχο την προώθηση κεντρικών και αδιαφανών παρεμβάσεων».
Και καταλήγει: «Το νερό είναι αναφαίρετο δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή τακτική των διαδοχικών συσκέψεων και να προχωρήσει άμεσα σε οριστικές, εξειδικευμένες και δίκαιες αποφάσεις. Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, οφείλει να παραιτηθεί».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος