Πάσχα ειδικών συνθηκών και μέτρων-Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. (video)

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα ως προς την απαγόρευση ή όχι της κυκλοφορίας των  αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, ενώ το Σαββατοκύριακο αυτό θεωρείται ορόσημο για τη διαφύλαξη των όσων έχουν επιτευχθεί έως τώρα σε σχέση με  τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Λ. Οικονόμου: Εξετάζονται όλα τα σενάρια για την αποφυγή των μαζικών μετακινήσεων

Όπως είπε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου στην ΕΡΤ, για την επιτήρηση και τον εντοπισμό οικογενειακών συγκεντρώσεων, θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, ακόμη και drone. Δεν αποκλείεται επίσης, εάν κριθεί αναγκαίο, να ισχύσει και απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων
Στα διόδια του εθνικού οδικού δικτύου, στους παράδρομους, τις παλαιές εθνικές οδούς και σε καίρια σημεία του περιφερειακού δικτύου υπάρχουν μπλόκα και διενεργούνται έλεγχοι σε 24ωρη βάση, με επιτήρηση και από αέρος.

Εξίσου αυστηροί έλεγχοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ΚΤΕΛ, λιμάνια και Πορθμειακούς Σταθμούς.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

 Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).

Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,

Αυστηρούς ελέγχους θα κάνει η αστυνομία σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους έχουν εντολές να είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και να ζητούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το λόγο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών και ιδιαίτερα στην μετάβαση σε πρόσωπο που έχει ανάγκη βοηθείας. Σε περίπτωση που αυτό δεν αποδεικνύεται θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 150 ευρώ στους παραβάτες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη  ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει προσαρμοστεί στις εκκλήσεις και τις οδηγίες της κυβέρνησης. Ωστόσο, πάντα υπήρχαν οι εξαιρέσεις και αυτές τις είδαμε και το Σαββατοκύριακο, είπε χαρακτηριστικά. Για το πότε θα ανοίξουν τα δικαστήρια, ανέφερε πως υπάρχει σχεδιασμός να λειτουργήσουν πρώτα τα υποθηκοφυλακεία, ενδεχομένως και στις 27 Απριλίου. «Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και είμαστε σε επαφή με τους δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους», είπε ο υπουργός. Μέχρι το τέλος Μαΐου στόχος να επανέλθει στο σύνολό της η δικαστική λειτουργία, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Από χθες, προκειμένου να αποφευχθούν συναθροίσεις, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά τα Κοιμητήρια, ενώ σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας οι εκκλησίες θα ψάλουν τα Άγια Πάθη και την αναστάσιμη λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, με την συμμετοχή ελάχιστων ιερέων και ψαλτών.

Λουκέτο από την, Μεγάλη Τετάρτη, 2 μέρες νωρίτερα δηλαδή από την απόφαση της κυβέρνησης, μπαίνει στα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης με εντολή του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Εν τω μεταξύ, οι δήμοι όλης της χώρας έχουν πάρει αντίστοιχες αποφάσεις να κλείσουν τα κοιμητήρια έως τη Δευτέρα του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η αθρόα προσέλευση κοινού.

Κλειστό προς τους πολίτες είναι πλέον το μεγαλύτερο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Πάτρας ως τις 27 Απριλίου. Tοποθετήθηκαν κάγκελα που απαγορεύουν την είσοδο προς αποφυγή συνωστισμού. Επίσης μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνεται και το κλείσιμο της παραλίας του Βόλου

 Στο τραπέζι και το σχέδιο σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που αναμένεται να εξεταστεί με βάση τα παγκόσμια υγειονομικά δεδομένα και να ανακοινωθεί ως το τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Στο μέτωπο της Παιδείας,   τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου, όταν και θα ληφθούν νέες αποφάσεις για το πότε και πώς φτάσουμε στο άνοιγμά τους. Όσον αφορά στις Πανελλαδικές εξετάσεις, στόχος παραμένει να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χρόνο που διεξάγονται κάθε έτος.

Στο μεταξύ σε 73 ανήλθαν οι παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας και σε 1.958 οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, Συνελήφθησαν 6 άτομα για λειτουργία καταστημάτων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος Μάριος Κωσταντινίδης

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος