Παροδικές οι ελλείψεις σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα στα φαρμακεία

Λόγω της παραλλαγής “Όμικρον” κυρίως, και της μεγάλης ζήτησης σε κοινά φάρμακα οι φαρμακευτικές εταιρείες στέλνουν λιγότερες ποσότητες αντιβιοτικών και εισπνεόμενων φαρμάκων στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις.

Εθισμένοι οι Έλληνες στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, μετά την επέλαση της νέας παραλλαγής του covid, και με το εσφαλμένο σκεπτικό ότι πρόκειται για μια αντιμετωπίσιμη νόσο με κοινά αντιβιοτικά, εξάντλησαν τα αποθέματα από τις φαρμακαποθήκες, εξηγεί ο Σπύρος Νικολαΐδης, γ.γ. συνεταιρισμού φαρμακοποιών  Θεσσαλονίκης.

Ένας επιπλέον λόγος για τις παρατηρούμενες ελλείψεις είναι το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, ήταν κλειστές για δυο εβδομάδες, ως είθισται λόγω εορτών, και δεν μπορούσαν να τιμολογήσουν τα προϊόντα. Διευκρινίζεται ότι ως τιμολόγηση νοείται η ανταπόκριση των εταιρειών στο αίτημα παραγγελιών από τις φαρμακαποθήκες για μια συγκεκριμένη ποσότητα ενός σκευάσματος. Έτσι, στο αίτημα για 100 κουτιά ενός βακτηριοκτόνου αντιβιοτικού, στέλνονται στην φαρμακαποθήκη μόνο 30.

Οι συνήθεις ιώσεις λόγω εποχής και η αλόγιστη κατανάλωση, σε συνδυασμό με τις διακοπές εξάντλησαν τα αποθέματα στις φαρμακαποθήκες. Ακολούθως σκευάσματα «πρώτης γραμμής» όπως τα αντιγριπικά, κορτιζονούχα και αντιπυρετικά εξαφανίστηκαν από τα ράφια. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και σύνηθες τέτοια εποχή, τονίζει ο κ. Νικολαΐδης. Από τότε που η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την δραστική ουσία, υπάρχουν πολλές επιλογές για να ένα φάρμακο. Ωστόσο, οι ελλείψεις είναι σε όλα τα φάρμακα και στα γενόσημα.

Το ευτύχημα είναι ότι πέρυσι άρχισε η χορήγηση των αντιβιοτικών μέσω υποχρεωτικής συνταγογράφησης και σταμάτησε το φαινόμενο της αγοράς περιττών φαρμάκων που καταλήγουν στα σκουπίδια, επεσήμανε ο κ. Νικολαΐδης.

«Την κατάσταση θα σώσουν τελικά οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, παράγοντας τις αναγκαίες ποσότητες και έτσι θα εξομαλυνθούν οι ανωμαλίες στην αγορά». Ο κ. Νικολαΐδης εκτιμά ότι το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί σε περίπου μια εβδομάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος