Παρωχημένοι και αναποτελεσματικοί οι κωδικοί πρόσβασης για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων υποστηρίζουν ειδικοί

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κωδικού Πρόσβασης, ο Grahame Williams, υπεύθυνος ταυτότητας και πρόσβασης του τομέα άμυνας και ασφάλειας “Thales” , είπε ότι οι κωδικοί πρόσβασης έγιναν «ολοένα και πιο ανασφαλείς» και «εύκολοι στο χακάρισμα».

«Το κοινό και οι εταιρείες θα πρέπει «να εγκαταλείψουν εντελώς τους κωδικούς πρόσβασής τους» και να στραφούν σε άλλη τεχνολογία για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα από τους χάκερ», δήλωσε πρόσφατα ένας Βρετανός ειδικός στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Έχει ξεκινήσει μια πρόσκληση για μετάβαση σε άλλους τρόπους σύνδεσης, όπως έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) – όπου οι χρήστες πρέπει να παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο αναγνώρισης για να συνδεθούν – ή βιομετρικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν σάρωση του προσώπου ή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, προκειμένου να βελτιωθεί η  γενική ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

“Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτούς τους εύκολους κωδικούς πρόσβασης, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι χρησιμοποιούν αυτόν τον κωδικό επανειλημμένα. Έτσι, εάν κάποιος έχει πρόσβαση σε έναν από τους κωδικούς πρόσβασης, θα έχει πρόσβαση στα “κοσμήματα του στέμματος””, είπε.

«Καθώς όλοι δούλευαν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου του COVID-19 και καθώς οι άνθρωποι συνδέονται στο διαδίκτυο για να καταναλώσουν οτιδήποτε, το τοπίο των απειλών γίνεται πιο σκοτεινό και προσιτό στους αδίστακτους ανθρώπους  και για αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια για αυτούς», είπε ο Γκράχαμ Ουίλιαμς.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους δημιουργούς κωδικών πρόσβασης να χρησιμοποιούν μια συλλογή από τρεις μοναδικές, τυχαίες λέξεις που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε πολλούς λογαριασμούς.

Είπε, ωστόσο, ότι όπου είναι δυνατόν, οι πλατφόρμες θα πρέπει να εισάγουν άλλους τρόπους σύνδεσης και οι χρήστες θα πρέπει να προσπαθήσουν να τους χρησιμοποιήσουν.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι κοινές και προφανείς φράσεις όπως “password” και “qwerty” – που αναφέρονται στη συνήθη αρίθμηση των πρώτων γραμμάτων στο πληκτρολόγιο – είναι συχνά από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

“Τελευταία έχουν δημοσιευθεί έρευνες που μας δείχνουν ότι μεγάλο αριθμό CEO εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ως κωδικό πρόσβασης το “12356”. Είναι αρκετά ξεκαρδιστικό και υποτίθεται ότι θα έπρεπε απομακρυνθούμε από αυτό, αλλά τα δεδομένα δεν το υποστηρίζουν”.

«Ενώ είναι πολύ εύκολο να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης, το να μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι που είναι μοναδικό για τον εαυτό σου – όπως το πρόσωπό σου ή το δακτυλικό σου αποτύπωμα – είναι προφανώς το λογικό βήμα που πρέπει να κάνεις», είπε.

“Ενθαρρύνουμε όλους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες. Η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κωδικούς πρόσβασης και ότι πρέπει όλοι να επιδιώξουμε να προχωρήσουμε”, είπε.

Πηγή:DPA, PA Media

Μετάφραση:  Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος