Παραδοχή αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στη ΝΑ Μεσόγειο δεν αφορούν Ελλάδα-Κύπρο

Στην παραδοχή ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι τα «μέρη» που δημιουργούν προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κρίστοφερ Ρόμπινσον κατά τη διάρκεια ακρόασης για τη Λιβύη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στο ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη κυβέρνηση στη Λιβύη θα πρέπει να απορρίψει το μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, ο Κρίστοφερ Ρόμπινσον, αναπληρωτής βοηθός υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, διατύπωσε τηn πάγια αμερικανική θέση που καλεί όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στη περιοχή.

Μενέντεζ:«Εξωφρενικό» το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Ακολούθησε πίεση εκ μέρους του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος υποστήριξε με επιμονή τις ελληνικές θέσεις για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία χαρακτήρισε «εξωφρενική», λέγοντας ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πρέπει να καλεί όλα τα μέρη να αποφύγουν προκλήσεις όταν μόνο η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα.

Ο Ρόμπινσον απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν μια ανάφλεξη των εντάσεων και ότι έχουν εμπλακεί διπλωματικά με όλα τα μέρη για να πετύχουν τον στόχο της αποκλιμάκωσης.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, όμως, επέμεινε και τον κάλεσε να απαντήσει εάν η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον Ρόμπινσον να παραδέχεται ότι η «έκκληση σε όλα τα μέρη για αυτοσυγκράτηση» ουσιαστικά δεν αφορά σε Αθήνα και Λευκωσία.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Λ. Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος