Πανελλήνιο συνέδριο αρχιτεκτονικής: “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας’’

Η Νάουσα αποτελεί ένα παράδειγμα ελληνικής πόλης με πολλά παλιά εργοστάσια στο κέντρο της να παραμένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της αποβιομηχάνισης της. Η ΕΡΤ επισκέφθηκε την πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας για να δει τα καλά παραδείγματα μετατροπής τέτοιων κτηρίων αλλά και τα παραδείγματα αυτών που μένουν να καταστρέφονται στον χρόνο.

Ήχοι, μηχανήματα, ρούχα, πρώτες ύλες. Στον χώρο αυτό, ξετυλίγονται τα νήματα της ιστορίας της Νάουσας.

Παρά τη νέα του χρήση ως χώρο μνήμης, πολιτισμού και μελέτης, το κτήριο ακόμη φέρνει την αίσθηση του βιομηχανικού στοιχείου.

Ο αρχιτέκτονας και οι μουσειολόγοι έχουν αναλάβει την ξενάγηση στο μουσείο.

Για τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης αξιοποιήθηκαν προφορικές μαρτυρίες 22 πρώην εργατών σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας αλλά και η κινητή βιομηχανική κληρονομιά της πόλης.

Το ΕΡΙΑ αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα αξιοποίησης βιομηχανικού κτηρίου. Χάρη στην παράδοση όμως στην κλωστοϋφαντουργία, στην πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας όμως υπάρχουν ακόμα πολλά εργοστάσια που παραμένουν άδεια και ερειπωμένα.

Η αξιοποίησή των τεράστιων αυτών εκτάσεων σκοντάφτει σε πάρα πολλά εμπόδια, ένα από αυτά το κόστος απόκτησης και μετατροπής τους.

Η τεχνολογία, όμως, δίνει τις λύσεις.

Η Βάλια Αμοιρίδου και ο Γιώργος Αδαμίδης σχεδίασαν έναν εικονικό ξεναγό που μας επιτρέπει να μπούμε εικονικά σε εργοστάσια, όπως αυτό, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα με άλλον τρόπο.

Αρχιτεκτονική, τεχνολογία, μουσειολογία και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συμπράξει στην περίπτωση της Νάουσας για να κερδίσουν ένα δύσκολο στοίχημα που απασχολεί πολλές ακόμα πόλεις ανά την Ελλάδα: πώς τα βιομηχανικά κουφάρια μπορούν να αποκτήσουν δεύτερη ζωή και να δώσουν αντίστοιχα νέα πνοή στον περίγυρο τους.

Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3″ για το θέμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος