Παλαιό Φάληρο: Η ΕΛΑΣ απέτρεψε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων – Κατασχέθηκαν 31 αντικείμενα

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζοντας τις δράσεις της για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, εντόπισε και κατέσχεσε 31 αρχαία αντικείμενα αποτρέποντας συνάντηση αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων που έχουν στην κατοχή τους μέλη εγκληματικής οργάνωσης, στην περιοχή των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων «Tae Kwon Dο».

Συγκεκριμένα, από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση, πρωινές ώρες της 16-9-2023 στον περιβάλλοντα χώρο κτιριακής εγκατάστασης στο Παλαιό Φάληρο, έπειτα από ενδελεχή διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης εντοπίστηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω υπηρεσίας στον ανωτέρω τόπο πλήθος αρχαίων αντικειμένων, τα οποία περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Παλαιό Φάληρο: Η ΕΛΑΣ απέτρεψε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων – Κατασχέθηκαν 31 αντικείμενα

Τα αρχαία αντικείμενα, μεταφέρθηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών στην έδρα της ανωτέρω υπηρεσίας και εξετάσθηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία γνωμάτευσε ότι 27 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, ενώ τέσσερα από αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Παλαιό Φάληρο: Η ΕΛΑΣ απέτρεψε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων – Κατασχέθηκαν 31 αντικείμενα

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στα ανευρεθέντα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνεται χρυσό νόμισμα- στατήρας Παντικαπαίου Κριμαίας, αρχαίων χρόνων, και συγκεκριμένα του 4ου π.Χ. αιώνα με διάμετρο περί τα 17 χιλιοστά και βάρος περί τα 9,2 γραμμάρια.

Το χρυσό νόμισμα χαρακτηρίστηκε, κατά την εκτίμηση του από αρχαιολόγο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών, ως ιδιαίτερα σπάνιο διότι ο εικονιζόμενος «Πάνας» απεικονίζεται στην εμπρόσθια μορφή του και προέρχεται από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνική αποικία της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινή Κριμαία).

Νομίσματα όπως αυτό, έχουν στο παρελθόν πωληθεί σε οίκους δημοπρασιών έναντι 4,5 εκατ. ελβετικών φράγκων και 6 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος