Παιγνιοθεραπεία: Μία θεραπευτική προσέγγιση με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς με άνοια

Η Παιγνιοθεραπεία είναι η μέθοδος στην οποία εκπαιδευμένοι παιγνιοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις θεραπευτικές δυνάμεις του παιχνιδιού για να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους να προλάβουν ή να επιλύσουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και να επιτύχουν τη βέλτιση ανάπτυξή τους, με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς με άνοια.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Λιάπης, ψυχολόγος, “το τέλος της ζωής δεν έρχεται με το γήρας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι συνάνθρωποί μας και μας χρειάζονται δίπλα τους”, προσθέτοντας ότι ίαση δεν υπάρχει για την ώρα, ωστόσο, εκεί που στοχεύει η Παιγνιοθεραπεία, είναι να καθυστερήσει η έλευση του τελικού σταδίου, εάν έρθει τελικά.

“Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας”, είπε ο κ. Λιάπης, “οπότε τρέχουμε και διαδικτυακά μαθήματα μέσω zoom αλλά και προγράμματα εκμάθησης πληροφορικής”, ενώ επισήμανε ότι η θεραπεία προσαρμόζεται κάθε φορά στον άνθρωπο που ζητάει βοήθεια και σέβεται απόλυτα τον ρυθμό του θεραπευόμενου.

Η Παιγνιοθεραπεία δεν είναι το ίδιο με το συνηθισμένο καθημερινό παιχνίδι των παιδιών, παρόλο που το παιχνίδι είναι ένα φυσικό και σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης. Πρόκειται για μία συστηματική και θεραπευτική προσέγγιση που βοηθάει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης να εκφράζονται.

 Έρευνες έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της παιγνιοθεραπείας ως έγκυρης θεραπευτικής τεχνικής, πέρα από τα παιδιά, σε ενηλίκους και ηλικιωμένους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν μεμονωμένο ενήλικο ή σε ομάδα. Όταν εκτελείται σε ομάδα υπάρχει περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση και ανταγωνιστικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Ακόμη, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος