Πάγωσε το πέρασμα του Βουκεφάλα στα Γρεβενά

Από το Ελευθεροχώρι Γρεβενών με θερμοκρασία στους – 15 βαθμούς Κελσίου, ο δημοσιογράφος Μάκης Νασιάδης μεταφέρει τις εικόνες από τον ποταμό Βενέτικο, που πάγωσε. Το ποτάμι έχει παγώσει στο γνωστό πέρασμα του Βουκεφάλα όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Στο σημείο που βρίσκεται στο δρόμο μεταξύ Γρεβενών – Καλαμπάκας, στις όχθες του Βενέτικου ξεπροβάλλουν δύο αντικριστοί επίπεδοι βράχοι στην κορυφή των οποίων λέγεται πως διακρίνονται τα αποτυπώματα από τις οπλές του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Βουκεφάλου, που διέσχισε τον ποταμό, με ένα άλμα.

Σε αυτό το  επιβλητικό σκηνικό, το νερό σμιλεύει τις γκρίζες βραχώδεις όχθες, που μοιάζουν να είναι συνέχεια των απόκρημνων βράχων των Μετεώρων, σχηματίζει τις γνωστές Πύλες του Βενέτικου.

Φέτος, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, τα συνήθως γαλαζοπράσινα νερά του, έπιασαν ένα στρώμα πάγου σχεδόν δέκα εκατοστών, ένα σπάνιο φαινόμενο για το ορμητικό ρεύμα του ποταμού.

Ο Βενέτικος, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμωνα, πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα, όπου η θερμοκρασία αυτήν την εποχή μπορεί να πέσει και κάτω από τους -20 βαθμούς.

Ένα σημείο εκπληκτικής ομορφιάς, πασίγνωστο στους λάτρεις των καταβάσεων των ποταμών με κανώ. Κοντά στην Εθνική οδό Γρεβενών – Τρικάλων σε απόσταση πόλης 10-12 λεπτών από την πόλη αποτελεί ιδανική επιλογή για μια επίσκεψη στην φύση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος