Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του

Array

Όλοι γνωρίζουμε τον Lionel Messi ως έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αν όχι τον κορυφαίο. Ποια ήταν όμως η πορεία του στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Έχει φτάσει ποτέ σε τελικό;

Λίγο πριν από την σέντρα του ημιτελικού ανάμεσα σε Αργεντινή και Κροατία, ας κάνουμε μια αναφορά στην ιστορική παρουσία του «Αργεντίνου μάγου» στο στερέωμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα πρώτα εθνικά βήματα

Η καριέρα του Lionel Messi στην Εθνική ξεκίνησε λαμπρά, με τον νεαρό 17χρονο σταρ να συμμετέχει στην Εθνική νέων της Αργεντινής, κατακτώντας, τον Φεβρουάριο του 2005, την 3η θέση στο Κόπα Αμέρικα Νέων (5 γκολ, 2ος σκόρερ της διοργάνωσης), αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Ολλανδία μερικούς μήνες αργότερα. Στο τελευταίο μάλιστα, σκόραρε 6 γκολ, 2 εκ των οποίων στον τελικό (2-1 εναντίον της Νιγηρίας), κερδίζοντας έτσι και την χρυσή μπάλα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
COLOMBIA U20 SOCCER (AP Photo/Inaldo Perez)

Στις 17 Αυγούστου 2005, σε ηλικία μόλις 18 ετών, έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Αργεντινής. Σε αντίθεση με την Εθνική νέων, το ξεκίνημα αυτό δεν ήταν τόσο «ονειρικό», καθώς ο νεαρός Messi μπήκε ως αλλαγή στο 63ο λεπτό του αγώνα, μόνο για να αποβληθεί από τον αγώνα 2 λεπτά αργότερα, και να πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια.

Παρά την πρώτη «κακή» επαφή με την εθνική ομάδα αντρών, το μέλλον διαγράφονταν λαμπρό, όπως αποδείχθηκε και στην συνέχεια.

Το πρώτο Μουντιάλ

Η ώρα για την πρώτη του συμμετοχή στον «παγκόσμιο χορό» του ποδοσφαίρου είχε έρθει. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στην Γερμανία, συμμετείχε στην αποστολή της αντρικής ομάδας, η οποία βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με Ολλανδία, Ακτή Ελεφαντοστού και Σερβία – Μαυροβούνιο.

Στον πρώτο αγώνα, ενάντια στην Ακτή Ελεφαντοστού (νίκη με 2-1), δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Στην δεύτερη όμως αναμέτρηση ενάντια στην Σερβία – Μαυροβούνιο, μπήκε ως αλλαγή στο 74ο, σπάζοντας, ήδη από την 1η του εμφάνιση σε αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου, 2 ρεκόρ. Έγινε ο νεότερος παίκτης που εκπροσώπησε την Αργεντινή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και ο νεότερος παίχτης (18 ετών και 357 ημερών) που σκόραρε και έβγαλε ασιστ στο ίδιο παιχνίδι (ασιστ στον Ερνάν Κρέσπο στο 78′, γκολ στο 88′). Παράλληλα, με το γκολ αυτό, έγινε ο νεότερος σκόρερ του μουντιάλ του 2006, αλλά και ο 6ος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
Photo by Goal.com

Στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, ενάντια στην Ολλανδία, ο Μέσι ξεκίνησε βασικός, βγαίνοντας ως αλλαγή στο 70ο λεπτό του αγώνα. Το παιχνίδι έληξε 0-0, αφήνοντας την Αργεντινή στην 1η θέση του ομίλου.

Το ταξίδι στο μουντιάλ του 2006 φάνταζε ονειρικό για την «αλμπισελέστε», ιδιαίτερα μετά την νίκη της Αργεντινής στους «16» της διοργάνωσης με 2-1 έναντι στο Μεξικό. Στο παιχνίδι αυτό, που οδηγήθηκε στην παράταση, ο Μέσσι μπήκε στην αναμέτρηση στο 84ο λεπτό του αγώνα, βοηθώντας την ομάδα του να επικρατήσει στην παράταση.

Την χαρά όμως διαδέχθηκε η λύπη, καθώς η ομάδα του Μέσσι ηττήθηκε με 4-2 στα πέναλτι από την Γερμανία στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον νεαρό Αργεντίνο να παραμένει στον πάγκο καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, βλέποντας την ομάδα του να αποκλείεται δραματικά από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
(AP Photo/Thomas Kienzle, file)

Κακός δαίμονας η Γερμανία

Παρά την κακή προκριματική της πορεία, η ομάδα της Αργεντινής ήταν από τα φαβορί στο Μουντιάλ του 2010 στην Νότια Αφρική, με τον Μέσι να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση (είχαν προηγηθεί πρωταθλήματα και διακρίσεις με την Μπαρτσελόνα, χρυσό με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008).

Σε έναν όμιλο με Νιγηρία, Νότια Κορέα, και το δικό μας αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, η Αργεντινή πέτυχε 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, κατακτώντας και πάλι την 1η θέση του ομίλου. Ο Μέσσι συμμετείχε και στις 4 φάσεις για γκολ στο 4-1 ενάντια στην Νότιο Κορέα, ενώ φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην επικράτηση με 2-0 ενάντια στην Ελλάδα, δημιουργώντας μάλιστα και την φάση για να επιτευχθεί το δεύτερο γκολ.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η πορεία συνεχίστηκε με νίκη επί του Μεξικού με 3-1 στους «16», γεγονός που ξαναέδωσε ελπίδες στους Αργεντίνους. Ήρθε όμως για μια ακόμη φορά η ήττα από την Γερμανία στους «8» με 4-0, σε μια επανάληψη του Μουντιάλ του 2006, με τον Μέσι να γίνεται αντικείμενο κριτικής, καθώς δεν σκόραρε καθόλου στο εν λόγω Μουντιάλ. Η απογοήτευση ήταν εμφανής στο Αργεντίνικο στρατόπεδο.

Επιστρέφει ωριμότερος αλλά…

Οι ελπίδες για συμμετοχή στα τελικά του Μουντιάλ και η προσμονή για την κατάκτηση του τροπαίου ξαναζωντάνεψαν στις καρδιές των Αργεντίνων στο Μουντιάλ του 2014. Ο Μέσι, ώριμος πλέον σε εμπειρίες και ηλικία (27 ετών), ήταν έτοιμος να προσφέρει τα μέγιστα στην «αλμπισελέστε».

Το Παγκόσμιο κύπελλο του 2014 «έφερε» στον ίδιο όμιλο Νιγηρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιράν και Αργεντινή, με την τελευταία να ολοκληρώνει την φάση των ομίλων τόσο αποτελεσματικά, όσο και στο προηγούμενο Μουντιάλ (3/3 νίκες), με τον… οργιαστικό Μέσσι να πετυχαίνει 4 γκολ σε 3 αγώνες, στέλνοντας την ομάδα του στους «16».

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
(AP Photo/Victor R. Caivano)

Ακολούθησε το 1-0 επί της Ελβετίας, και το επίσης 1-0 ενάντια στο Βέλγιο. Ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός για μια παγκόσμια διάκριση του Μέσι και της Αργεντινής. Η νίκη στα πέναλτι επί της Ολλανδίας με 4-2 έφερε τους Αργεντίνους ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο, την κατάκτηση του πολύτιμου τροπαίου.

Στον τελικό όμως, ήρθαν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τον «ορκισμένο εχθρό», την Γερμανία, με την ελπίδα και προσμονή της ανταπόδοσης για τους δύο προηγούμενους αποκλεισμούς. Ο αγώνας ξεκίνησε, η προσπάθεια έγινε, το αποτέλεσμα όμως δεν ήρθε. Σε έναν αμφίρροπο και εντυπωσιακό αγώνα, ο Μέσι δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και η Γερμανία νίκησε  στην παράταση με γκολ του Γκέτσε στο 113′, αφήνοντας την Αργεντινή με.. την 2η θέση.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
(AP Photo/Themba Hadebe)

Παρά την ήττα, ο Μέσι τιμήθηκε με την Χρυσή Μπάλα ως καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Επίσης, δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες, ολοκλήρωσε τις περισσότερες ντρίμπλες και κέρδισε τα περισσότερα βραβεία καλύτερου παίκτη του αγώνα (4). Ωστόσο, υπήρξαν πολλές αντιθέσεις και έντονη κριτική για την επιλογή του, καθώς σύμφωνα με πολλούς, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στην φάση των Νοκ άουτ.

Τι Γερμανία, τι Γαλλία

Την πικρή ανάμνηση της ήττας στον τελικό του 2014 ήλπιζαν να αποδιώξουν οι Αργεντίνοι στο Μουντιάλ του 2018, στην Ρωσία. Η Αργεντινή «έφθασε» στο Μουντιάλ με μέτριες προσδοκίες, μετά από έναν δύσκολο προκριματικό γύρο, όπου κινδύνεψε να μείνει εκτός Μουντιάλ. Με 3 γκολ του Μέσι όμως στο 3-1 έναντι του ισημερινού, εξασφάλισε το χρυσό εισιτήριο.

Σε έναν πιο ανταγωνιστικό (σε σχέση με άλλες φορές) όμιλο, με Κροατία, Νιγηρία και Ισλανδία, η Αργεντινή κατάφερε να προκριθεί 2η. Ισοπαλία 1-1 με την Ισλανδία, (ο Μέσσι αστόχησε σε πέναλτι), ήττα από την Κροατία με 0-3 και νίκη επί της Νιγηρίας με 2-1 ( το πρώτο γκολ του Μέσσι) ήταν τα αποτελέσματα που έστειλαν για μια ακόμη φορά την «αλμπισελέστε» στους «16» του παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
(AP Photo/David Vincent)

Στο δεύτερο γύρο, αυτήν την φορά ήρθαν αντιμέτωποι με την Γαλλία, με τον Μέσι και την παρέα του να ηττώνται με 4-3, μετά από ένα συγκλονιστικό ματς. Ο Μέσι ολοκλήρωσε το Μουντιάλ με 1 γκολ και 2 ασιστ, και έγινε ο μόνος παίκτης που έδωσε ασίστ σε 4 παγκόσμια κύπελλα.

Ελπίδα στο όνειρο

Με την Αργεντινή να βρίσκεται πλέον στα ημιτελικά του μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, και τον Μέσσι να έχει πετύχει 4 γκολ, το όνειρο για την απόκτηση του τροπαίου και της πρώτης θέσης παραμένει άσβηστο στο μυαλό εκατομμύρια ανθρώπων.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η τελευταία ευκαιρία του Μέσι και οι προηγούμενες εμφανίσεις του
(AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Σε ένα μουντιάλ που πιθανότατα να αποτελεί το τελευταίο του Αργεντίνου σταρ Λιονέλ Μέσσι, η απόκτηση του τροπαίου αποτελεί ίσως μια δικαίωση της εξαιρετικής ποδοσφαιρικής ποιότητας που έχει υποδείξει στα γήπεδα τόσα χρόνια. Το μόνο που μένει είναι το εναρκτήριο λάκτισμα, και τα υπόλοιπα θα είναι ιστορία. Η μπάλα στην σέντρα, ώρα για ημιτελικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος