Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: “Σβήνουν” οι πιο αφοσιωμένοι “εργάτες της φύσης”- 80% μειωμένη η παραγωγή μελιού-Παραμένει η υψηλή ποιότητα

Την 20η Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας που είναι αφιερωμένη στην αναγνώριση της τεράστιας συμβολής των μελισσών και άλλων επικονιαστών στην υγεία των οικοσυστημάτων και τη διατροφική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Καραγουδάκη, γενικό γραμματέα Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ελληνικό μέλι παραμένει το καλύτερο στον κόσμο, ωστόσο, υπάρχει θέμα με την ποσότητά του, με τον κλάδο του να εκπέμπει SOS για την παραγωγή που πέρυσι μειώθηκε κατά 80%.

Όπως είπε ο κ. Καραγουδάκης, είναι κρίσιμη η κατάσταση τόσο για τους μελισσοκόμους όσο και για τις μέλισσες. Στον Έβρο κάηκαν εκατομμύρια μέλισσες, στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες καταστράφηκαν τα μελίσσια, ενώ η μέλισσα επηρεάζεται κυρίως από την αδυναμία να βρει τροφή, λόγω της καταστροφής των ανθέων ώστε να γίνει η επικονίαση.

Πέρα από την κλιματική αλλαγή, εκείνο το οποίο κάνει χειρότερη την κατάσταση είναι οι ελληνοποιήσεις μελιού, τόνισε, ενώ το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι προβληματικό ή υποβαθμισμένο και συνέστησε στους καταναλωτές να αγοράζουν μέλι από παραγωγό που γνωρίζουν. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι το ελληνικό μέλι βελανιδιάς βγήκε πρώτο παγκοσμίως σε διατροφική αξία.

Οι μέλισσες, ως οι πιο αφοσιωμένοι εργάτες της φύσης, ευθύνονται για την επικονίαση του 80% περίπου των φυτών που παράγουν τροφή για τον άνθρωπο, ενώ οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές είναι απαραίτητοι για την ύπαρξή μας, συντηρώντας τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως.

Η μελισσοκομία ασκείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, αποδόσεις και μελισσοκομικές πρακτικές. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παραγωγός μελιού μετά την Κίνα, καθώς και καθαρός εισαγωγέας μελιού από τρίτες χώρες. Πέρα από την Ελλάδα, οι χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού (Ρουμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Πολωνία) βρίσκονται κυρίως στη νότια Ευρώπη, όπου οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν περισσότερο τη μελισσοκομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος