Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Αναγκαία η πρόληψη για να πάρουμε την υγεία της στα χέρια μας

Η 29η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που στόχο έχει να αναδείξει τόσο τον ζωτικό ρόλο της καρδιάς ως κινητήρια δύναμη της ζωής αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, Αντώνη Σαμαρά, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με όλο και νεότερους ανθρώπους να παθαίνουν έμφραγμα, στην πλειοψηφία τους εθισμένοι καπνιστές, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη, η αποχή από το κάπνισμα και η μεσογειακή διατροφή με φρούτα και λαχανικά.

Με τον όρο καρδιαγγειακά νοσήματα εννοούμε νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων και περιλαμβάνουν:

  1. τη στεφανιαία νόσο,
  2. την ισχαιμική καρδιακή νόσο,
  3. τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
  4. την περιφερική αρτηριοπάθεια,
  5. τα ανευρύσματα και το διαχωρισμό της αορτής κ.ά.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να εκδηλωθεί είτε οξέος είτε χρονίως και μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα στηθάγχης (πόνου στο στήθος), με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (δύσπνοια, εύκολη κόπωση, κακή ανοχή στην άσκηση, οιδήματα -πρήξιμο- των άκρων) και αρρυθμιών. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα ύποπτα αυτά συμπτώματα ώστε όταν έχουμε την εκδήλωση κάποιου οξέος επεισοδίου να αντιμετωπιστεί άμεσα και σε επείγουσα βάση χωρίς καθυστέρηση αλλά και σε χρόνια συμπτώματα να αναζητήσουμε έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου με ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται ακόμα, οι υψηλές τιμές λιπιδίων και ιδίως της αθηρογόνου LDL- «κακής» χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η κατανάλωση αλκοόλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος