Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Δείτε το ντοκιμαντέρ «Τα Παιδιά Μαχητές» από το Αρχείο της ΕΡΤ

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Με αφορμή αυτό το γεγονός έχει καθιερωθεί η 20η Νοεμβρίου να εορτάζεται ως  Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη του κόσμου εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών, χωρισμένα σε τέσσερις κατηγορίες: Επιβίωση, Ανάπτυξη, Προστασία και Συμμετοχή.

Ωστόσο, σήμερα, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο τα παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας των στερήσεων, της φτώχειας, της πείνας και των ασθενειών. Εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη γη συνεχίζουν να στερούνται βασικής σχολικής εκπαίδευσης, να υποφέρουν και να εξαθλιώνονται λόγω των πολεμικών συρράξεων και των οικονομικών αναταραχών, να χάνουν τις οικογένειές τους, να τραυματίζονται και να ακρωτηριάζονται εξαιτίας του πολέμου, να αποδεκατίζονται από το AIDS και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΞΑΝΤΑΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΧΗΤΕΣ 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, παραγωγής 2004, περιγράφει την πρόσφατη ιστορία της Λιβερίας εξηγώντας πώς από τη δεκαετία του ’80 μια σειρά από καθεστωτικές ανατροπές οδήγησαν την ανεπτυγμένη αυτή χώρα της δυτικής Αφρικής στον εμφύλιο σπαραγμό και την εξαθλίωση.

Εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών και πολιτικοί παραθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις αιτίες που προκάλεσαν τα τραγικά γεγονότα στη Λιβερία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην καταστροφική δράση του τελευταίου προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Ταίηλορ (Charles Taylor). Γίνεται αναφορά στα χιλιάδες ορφανά παιδιά και τις ανύπαρκτες υποδομές για την φροντίδα τους. Παρουσιάζονται τα γεγονότα του 2003 όταν οι αντάρτες των ομάδων LURD και MODEL, εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Μονρόβια με στόχο την ανατροπή του προέδρου Taylor. Οι συγκρούσεις αυτές κατέληξαν σε σκληρές οδομαχίες και ανεξέλεγκτες σφαγές αμάχων.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβερία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να ανοίξει την πρεσβεία σε 10.000 αμάχους παρέχοντάς τους προστασία και τροφή. Οι εκπρόσωποι των ανταρτών σχολιάζουν τα γεγονότα και δικαιολογούν τις πράξεις τους. Γίνεται αναφορά στην αποχώρηση του Taylor από τη Λιβερία και τη συνέχιση των συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας μέχρι και την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου στη Λιβερία Ζακ Κλάιν (Jacques Klein) με αποστολή τον αφοπλισμό των ανταρτών και την παροχή βοήθειας στους αμάχους. Παρουσιάζεται η κατάσταση διαβίωσης των εκτοπισμένων Λιβεριανών σε πρόχειρους καταυλισμούς και υπογραμμίζεται η ύπαρξη 45.000 ενόπλων στις ζούγκλες της χώρας που εξακολουθούν να μάχονται μεταξύ τους και να επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό.

Αναφέρονται οι τραγικές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία,  παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες για τις 20.000 παιδιών που στρατολογήθηκαν από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές αρνούνται τις κατηγορίες και επιχειρούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Ο κοινωνικός λειτουργός Τζέιμς Νταίηβις (james Davis) περιγράφει τα εγκλήματα, τις εκτελέσεις αμάχων, την εμπλοκή σε μάχες στην πρώτη γραμμή, τις συνεχιζόμενες σφαγές, τους βιασμούς, τη χρήση ναρκωτικών και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη στρατολόγηση παιδιών στον εμφύλιο πόλεμο. Παιδιά και έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, μιλούν για τις εμπειρίες του πολέμου που βίωσαν, τους φόνους, το θάνατο, την εξοικείωσή τους με τον πόλεμο ως τρόπο ζωής, τις δυσκολίες προσαρμογής στην κοινωνική ζωή και στην κοινωνία της Λιβερίας μετά τον πόλεμο. Παρουσιάζονται επίσης τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν με την επιστροφή των παιδιών -μαχητών, όταν οι οικογένειές τους αρνήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να τα δεχθούν ξανά ως μέλη τους.

Το ντοκιμαντέρ θίγει επίσης το πρόβλημα του αφοπλισμού των 45.000 ενόπλων στη Λιβερία. Ο Τζον Μπλάνι (John Blani) και ο Ζακ Κλάιν, περιγράφουν τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος και την ταυτότητα των μαχητών αυτών οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους ανήλικοι και πλέον μάχονται μεταξύ τους με στόχο την επιβίωση. Παρουσιάζονται νεαρά αγόρια “στρατηγοί” τα οποία μιλούν για τον πόλεμο και τον τρόπο που έφτασαν να διοικούν ομάδες ενόπλων.
Η εκπομπή επεκτείνει την έρευνά της στις γειτονικές περιοχές της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας. Περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, προκειμένου να διεξάγει λαθρεμπόριο διαμαντιών, εξόπλιζε αντάρτες στις γειτονικές αυτές χώρες με αντάλλαγμα τα πολύτιμα πετράδια. Αν και οι εκπρόσωποι των διαφορετικών πλευρών αρνούνται την υποστήριξη των ΗΠΑ ή άλλων χωρών στις προσπάθειές τους, το αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων ήταν η δημιουργία προσφύγων από τις γειτονικές χώρες προς τη Λιβερία, πληθυσμοί που βρέθηκαν αργότερα μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου της χώρας στην οποία αναζήτησαν καταφύγιο.
Προβάλλονται πλάνα από δράσεις των κυανόκρανων προς την κατεύθυνση του αφοπλισμού των ανταρτών, ενημερωτικές ταινίες με στόχο την παρότρυνση των παιδιών να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο σημειώνεται η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, οι εκτεταμένες καταστροφές των υποδομών της χώρας και η έκταση του φαινομένου των ορφανών παιδιών που στερούνται βασικών αγαθών και φροντίδας.

Σενάριο – Διεύθυνση – Παρουσίαση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έρευνα – Κείμενα: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΜΠΛΗΣ

Έτος Παραγωγής: 2004

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σύνταξη: Βλάσης Κομνηνός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος