Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον, όπου είναι στραμμένα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας υπό τη σκιά του προβληματισμού που προκαλεί η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, και επίσημα, από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά των ΗΠΑ –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες- φορώντας ροζ σκουφάκια κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πλήθος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το μισό εκατομμύριο.
Στις διαδηλώσεις συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
«Η ελπίδα, όχι ο φόβος», «σας ευχαριστώ που υψώσατε το ανάστημά σας, που εκφραστήκατε και κάνατε πορείες για τις αξίες μας @womensmarch. Είναι σημαντικό όσο ποτέ. Πιστεύω πραγματικά ότι είμαστε ισχυρότεροι όταν είμαστε ενωμένοι» έγραψε στο Twitter η Χίλαρι Κλίντον, η αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.
Πολλοί διάσημοι συμμετείχαν στην πορεία στην Ουάσιγκτον.
«Δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) ανήλθε στην εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται εδώ» δήλωσε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.
«Σας σέβομαι, Ντόναλντ Τραμπ, όμως απαιτώ να με στηρίξετε, εμένα, την αδελφή μου, τη μητέρα μου» επισήμανε από την πλευρά της η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.
Άλλες 300 πορείες παραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, το Λος Άντζελες και το Σιάτλ αλλά και πέρα από τα αμερικανικά σύνορα.
«Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί», είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.
Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησής, το λεγόμενο «pussyhat», ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.
https://twitter.com/ABCPolitics/status/822852682243342337
Νωρίτερα, ο ίδιος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον» και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του.
Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης», σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.
Η διαδήλωση των γυναικών ξεκίνησε στις 17.00 ώρα Ελλάδας, από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Την αρχή, πάντως έκανε το Σίδνεϊ στην Αυστραλία όπου πάνω από 3.000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, φώναζαν συνθήματα κατά του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία.
Κινητοποιήσεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις και στην Ελλάδα.
Στο Λονδίνο οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Τραφάλγκαρ με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Τα ροζ σκουφάκια συνέρρευσαν και στο Παρίσι, όπου περίπου 7.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τροκαντερό, πολλοί εξ αυτών κρατώντας σημαίες των ΗΠΑ.
Μεταξύ τους, πολλές γυναίκες, όπως η Αντρέια Ρόσι, μιας 39χρονη Βραζιλιάνα που βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει «ενάντια σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο Τραμπ, εναντίον του φασισμού, της ακροδεξιάς. Είναι πολύ επικίνδυνο, είπε ψέματα σε όσους τον ψήφισαν κι αυτό μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία».
«Ο Τραμπ, ο ηγέτης του ψέματος» έγραφε επίσης ένα πλακάτ σε μια άλλη διαδήλωση στη Γαλλία, στη Μασσαλία.
Στο Άμστερνταμ, 4.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία μπροστά από το αμερικανικό προξενείο, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ξαναδώστε στην Αμερική τη λογική της» σε μια αναφορά στο σύνθημα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ «ξαναδώστε στην Αμερική το μεγαλείο της».
Στη Γενεύη, περίπου 2.500 γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας αψήφησαν την παγωνιά για να φωνάξουν συνθήματα όπως «γέφυρες κι όχι τείχη» ή «η αντίσταση είναι καθήκον όταν η αδικία γίνεται νόμος».
Περίπου 700 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Βερολίνου στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Στη Ρώμη 400 έως 500 άνθρωποι διαδήλωσαν και στη Βαρκελώνη τουλάχιστον 700. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι ο πρόεδρός μου».
«Ο Τραμπ είναι ντροπή για την Αμερική», «όχι στη βία κατά των γυναικών» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν στους δρόμους της Λισαβόνας.
Στην Πράγα, ο νεαρός τραγουδιστής Άνταμ Μισικ, είδωλο των εφήβων της Τσεχίας, ερμήνευσε το τραγούδι των Μπιτλς “Let It Be” με τη συνοδεία των περίπου 300 συγκεντρωμένων.
Η «Πορεία των Γυναικών» ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος