Παγκόσμια είναι η ανησυχία για τον επικίνδυνο ιό που έχει προκαλέσει 17 θανάτους στην Κίνα, δεκάδες κρούσματα σε χώρες της Ασίας και εξαπλώνεται ραγδαία. Το πρώτο κρούσμα του ιού με συμπτώματα πνευμονίας εντοπίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεδριάζει στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ με θερμικές κάμερες εξοπλίζονται τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου.
Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση. Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού.
Σύσταση προς τους πολίτες να μην ταξιδεύουν προς ή από το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού, την πόληΓουχάν, απηύθυνε ο επικεφαλής της κινεζικής Επιτροπής Υγείας, Λι Μπιν- Αν και επεσήμανε «Ο ιός μπορεί να μεταλλαχτεί. Και υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας.»
Η Γουχάν, των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, αν και παραμονές της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, θυμίζει «πόλη-φάντασμα».
Την εικόνα μετέφερε παραστατικά, ο απεσταλμένος του δικτύου CNN: «Κοιτάξτε γύρω σας είναι άδειοι οι δρόμοι. Φανταστείτε πως εδώ είναι σα να βρισκόμαστε στην Πέμπτη Λεωφόρο λίγο πριν τα Χριστούγεννα, συνήθως σφύζει από κόσμο, όπως βλέπετε, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι δρόμοι είναι άδειοι.»
Οι μάσκες και τα ειδικά αντισηπτικά, εξαντλούνται σε φαρμακεία και καταστήματα, αν και οι Κινέζοι δηλώνουν πως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όχι για τους εαυτούς τους. Η ανησυχία τους επικεντρώνεται στην υγεία των παιδιών τους και τρέμουν μην νοσήσουν.
Oι εργαζόμενοι πάντως στη Γουίμπο, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα στέκονται στην ουρά για να προμηθευτούν προστατευτικές μάσκες.
Ο Διευθυντής του κινεζικού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Επιδημιών Τζάο Φου επεσήμανε χαρακτηριστικά σχετικά με την πιθανή πηγή προέλευσης του κοροναϊού:
«Στην παρούσα φάση, υπάρχει πράγματι μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει εξαπλωθεί σε διάφορες κοινότητες. Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η πηγή της προέλευσης (του κορονοϊού) εντοπίζεται στα άγρια ζώα που πωλούνταν στην Ψαραγορά.»
Ο ιός εντοπίστηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για έναν άνδρα που ταξίδεψε από τη Γουχάν στο Σιατλ, ενώ κρούσματα εκτός από περιοχές της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, έχουν εντοπιστεί στην Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία.
Ένας Ρώσος πολίτης και ένας Κινέζος φοιτητής διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης με την υποψία ότι είναι φορείς του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο αρχίατρος του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων.
Η Ρωσία έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της κρατικής ρυθμιστικής αρχή για την ασφάλεια των καταναλωτών (Rospotrebnadzor) Ελένα Ποπόβα. Η Ποπόβα δήλωσε επίσης ότι στην Ρωσία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατευθεί η χώρα από τον νέο κορονοϊό.
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ιού στη χώρα του, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάΐ Ινγκ Γουέν: «Ελπίζω η Κίνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και η πληροφόρηση που δίνει για την επιδημία να είναι δημόσια και ξεκάθαρη και να μοιράζεται τις σωστές πληροφορίες με για τον ιό με την Ταϊβάν.»
Με θερμικές κάμερες εξοπλίζονται τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου και θερμομετρούν όσους ταξιδιώτες προέρχονται από χώρες που έχουν πληγεί.
Στην Τουρκία, δημιουργείται ειδικός χώρος για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες.
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Γουχάν, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών.
Από αύριο Πέμπτη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Γουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.
Στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Γουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου επιβλήθηκαν σήμερα «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης», ανέφερε, από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Υγείας, που έκρινε πως είναι «μικρός» ο κίνδυνος που διατρέχει η Βρετανία.
Ιατρικές ομάδες θα υποδέχονται τους επιβάτες αυτών των πτήσεων «για να τους παράσχουν συμβουλές και να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που νιώθουν άσχημα» διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε χθες πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται».
Προς το παρόν δεν έχουν τεθεί σε ισχύ έλεγχοι θερμοκρασίας, όμως μηνύματα για την ανάγκη προφύλαξης προβάλλονται στις απευθείας πτήσεις από και προς την Γουχάν και αφίσες υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνει κανείς στην περίπτωση που παρουσιάσει συμπτώματα ενώ ταξιδεύει σε διεθνή αεροδρόμια, επισήμανε η Μπιζίν.
Στη Γερμανία, δεν εφαρμόζονται «συγκεκριμένα μέτρα σε αυτήν τη φάση στα αεροδρόμια», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου Nikola Tesla με τη χρήση θερμικής κάμερας και είναι έτοιμες να θέσουν σε καραντίνα οποιονδήποτε για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι φέρει τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ.
Οι επιδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα
Πολλές επιδημίες έχουν ξεκινήσει από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, όπως ο νέος κοροναϊός που εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην ΠΌΛΗ Βουχάν.
2003: ο SARS, 1997: γρίπη των πτηνών A (H5N1), 1968: γρίπη του Χονγκ Κονγκ, 1957: ασιατική γρίπη
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος