Π. Τσακλόγλου στο συνέδριο «Δημογραφικό 2022»: Τα παιδιά πρέπει να γίνουν παραγωγικά και να μείνουν στη χώρα

Η μείωση του πληθυσμού της χώρας έχει ευθεία αρνητική επίπτωση στο συνταξιοδοτικό σύστημα τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο συνέδριο για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αφού ο πληθυσμός μειώνεται κατά 450.000 κάθε δεκαετία.

Όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός το πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό ήταν εμφανές σε πολλές χώρες οι οποίες πήραν μέτρα πριν από εμάς. Πριν τα μνημόνια, υπήρχαν προβολές που έδειχναν ότι θα είχαμε έσοδα από το ασφαλιστικό της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ και οι δαπάνες 24%. “Καμία χώρα δεν επιβιώνει με αυτά τα νούμερα “.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε αναγκάστηκε να πάρει βίαια μέτρα πριν λίγα χρόνια όπως: απάλειψη πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Όμως με την πορεία του δημογραφικού ακόμη και στο καλύτερο σενάριο αύξησης της γονιμότητας και αν θέλουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας θα πρέπει να ισχύσουν τα εξής:

– Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν “τρομακτικά ” παραγωγικά και να μείνουν στη χώρα. Αυτό όμως προϋποθέτει πόρους για εκπαίδευση κατάρτιση, υποδομές, έρευνα για τεχνολογική ανάπτυξη.

– Όχι βαριά φορολογία στους εργαζόμενους, τμήμα της οποίας είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές στο διανεμητικό σύστημα ασφάλισης.

– Τροποποίηση στη μεταναστευτική πολιτική.

– Ενθάρρυνση συμμετοχής στην αγορά εργασίας με έμφαση στις γυναίκες αλλά και στους συνταξιούχους.

– Διαφοροποίηση κινδύνων του ασφαλιστικού συστήματος δυνατότητες τις οποίες δίνει το Κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Στη χώρα μας ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου ,το βήμα έγινε με την ενίσχυση της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική βάση.

“Κάναμε ένα δώρο στη νέα γενιά εργαζομένων καθώς έχει αποδειχθεί ότι παρά τις διακυμάνσεις οι αποδόσεις των επενδυτικών σχημάτων είναι υψηλότερες και κατά συνέπεια υψηλότερες και οι συντάξεις. Την ίδια στιγμή με τον ατομικό κουμπαρά για τον κάθε ασφαλισμένο δημιουργούνται αντικίνητρο για ανασφάλιστη εργασία ενώ σταδιακά δημιουργείται κεφάλαιο που μπαίνει στην οικονομία.

Δήμητρα Κυριαζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος