Π. Τσακλόγλου στο Πρώτο: Η αύξηση των φορολογικών εσόδων μας επιτρέπει να στηρίζουμε στοχευμένα τα νοικοκυριά που το χρειάζονται περισσότερο (audio)

Την άποψη ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων , επιτρέπει να στηρίζονται στοχευμένα τα ελληνικά νοικοκυριά εξέφρασε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Χ. Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

«Παρατηρείται αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αυτή οφείλεται αφενός στην οικονομική μεγέθυνση, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στην αρχή της χρονιάς και αφετέρου στην ψηφιοποίηση σε ότι αφορά μεγάλο ποσοστό των οικονομικών συναλλαγών. Μικροπράγματα, τα οποία πριν μερικά χρόνια κανείς δεν διανοείτο να αγοράσει με κάρτα , τώρα πληρώνονται κατά αυτό τον τρόπο, που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά πάνε στα δημόσια ταμεία» ,δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός τόνισε ωστόσο, ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων οφείλεται σε ένα μέρος και στον πληθωρισμό, ο οποίος ανεβάζει τις τιμές και συνακόλουθα ανεβάζει την έμμεση φορολογία και τη φορολογία εισοδήματος.

Ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων να αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα, επισήμανε ότι η πολιτική αυτή μακροπρόθεσμα μειώνει την οικονομική δραστηριότητα.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ , που εισηγείται τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι αυτό είναι ένα μέτρο οριζόντιο, που επηρεάζει πολίτες ανεξαρτήτως των οικονομικών τους δυνατοτήτων. «Το καλύτερο είναι να μην πας να κάνεις απευθείας παρέμβαση στην αγορά του προϊόντος στο οποίο έχει αλλάξει η τιμή αλλά είναι να δώσεις κάποια εισοδηματική αποζημίωση στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού» δήλωσε ο υφυπουργός.

«Ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει τώρα όπως και σε προηγούμενη κρίση είναι να βάλουν εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, να προκαλέσουν μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ και σε όλο το δυτικό κόσμο για να πέσει ο πληθωρισμός.Από την άλλη μεριά, όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας κάνεις δεν ξέρει που μπορεί να πάμε» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναφερόμενος στο φαινόμενο του πληθωρισμού.

Τέλος για την ακρίβεια στα τρόφιμα τόνισε ότι η αύξηση των τιμών είναι πρόβλημα με δύο αιτίες. Η πρώτη αφορά τους συντελεστές, οι οποίοι  έχουν σχέση με την ενέργεια και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων, στους οποίους παρατηρείται αύξηση,λόγω της ενεργειακής κρίσης και η δεύτερη αφορά την αγορά τροφίμων, καθώς οι προμήθειες οι οποίες έρχονται από την Ουκρανία και την Ρωσία, είναι πολύ χαμηλότερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος