Π. Σκουρλέτης στο Πρώτο: Σημαντικό που ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει έστω και καθυστερημένα την ύπαρξη κερδοσκοπικών φαινομένων (audio)

«Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες ενεργειακής κρίσης, μιλάει για σπιράλ κερδοσκοπίας και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έστω και καθυστερημένα αναγνωρίζει στο άρθρο του στο Politico την ύπαρξη κερδοσκοπικών φαινομένων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, αναφορικά με το σχέδιο έξι σημείων που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομισιόν, για τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου.

«Πέρα από τα μέσα μέτρα που έχουμε προτείνει και εμείς, όπως οι μειώσεις σε Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και ΦΠΑ, θα πρέπει να παρέμβει συνολικά η ΕΕ στον ίδιο τον μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής της ενέργειας, στα χρηματιστήρια ενέργειας που υπάρχουν σε κάθε χώρα. Υπάρχει μια στρέβλωση, ένα κερδοσκοπικός μηχανισμός, με τον οποίο κερδίζουν όσοι παράγουν ενέργεια, σε βάρος της Οικονομίας», επισήμανε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι μειώσεις σε Ειδικούς Φόρους και ΦΠΑ θα έχουν δημοσιονομικό κόστος – «το οποίο στην προηγούμενη φάση το είχαμε κοστολογήσει σε 1,5 με 2 δισεκατομμύρια» – αλλά όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα αναχαιτίσουν  το κύμα ακρίβειας.

Για τις ελπίδες περί διπλωματικής επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «αλίμονο αν πούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια», καθώς «τότε θα ήταν μονόδρομος ο πόλεμος και αυτό είναι εφιαλτικό». « Όσοι μπορούν να κρατούν την ψυχραιμία τους και δεν ενδίδουν σε μια λογική απόλυτης στρατιωτικοποίησης της πραγματικότητας, οφείλουν να πιέσουν να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι της διπλωματίας, του διαλόγου, και της ειρήνης. Και η χώρα μας μέσα από ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να είναι μια τέτοια φωνή», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η πρόσφατη εξαγγελία Σολτς για τους γερμανικούς εξοπλισμούς πρέπει να μας δημιουργεί πανικό, αν όχι πανικό να μας ανησυχεί. Τα 100 δισεκατομμύρια για ένα χρόνο είναι εξωπραγματικό και αυτό θα δημιουργήσει ντόμινο αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες χώρες».

 

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τους μεγάλος εξοπλισμούς»  μόνο ως απάντηση στον Πούτιν και με βάση όσα έχουν συμβεί με την ρωσική εισβολή, «η οποία είναι μια καταδικαστέα ιμπεριαλιστική κίνηση».

Μίλησε για τη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια να μπορέσει η Ευρώπη να αποτελέσει έναν αυτόνομο διακριτό πυλώνα με το δικό της αμυντικό σύστημα εξοπλισμών, σε συνεννόηση με τη Ρωσία.

«Ανησυχητική εξέλιξη η απόφαση να γυρίσει σελίδα η Ευρώπη και να αρχίσει εξοπλισμούς, αυτό σημαίνει μια οικονομία πολεμική, με άλλες προτεραιότητες, με επιπτώσεις στο Κοινωνικό Κράτος και στη Δημόσια Υγεία. Δεν είδα να συζητάνε για εξαίρεση των δαπανών για την πανδημία από τα δημόσια οικονομικά όπως συζητούν τώρα για τις εξοπλιστικές δαπάνες. Είναι μια αρνητική εξέλιξη, ένας παραλογισμός. Αυτά είναι τα μεγάλα ελλείμματα, οι χαμένες ευκαιρίες της Ευρώπης», επισήμανε.

Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει διευρυνθεί 14 φορές προς ανατολάς, και «αυτό από μόνο του, δημιουργεί ένα κλίμα έντασης». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως «όταν βλέπαμε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, δεν είδαμε κυρώσεις από την ΕΕ, το πήγαιναν από συνάντηση σε συνάντηση».

Χαρακτήρισε εντελώς παράλογη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, λέγοντας πως «έχουμε ιδιαίτερους λόγους, για το ρόλο που παίζει η Ρωσία στην περιοχή». «Δεν θα έπρεπε να είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που βγαίνουν στην πρώτη γραμμή. Τις συμμαχίες της χώρας δεν τις αμφισβητεί κανείς, αλλά δεν να δείχνουμε υπερβάλλοντα ζήλο», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε να ενισχυθούν οι φωνές που ζητούν αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών όπως γινόταν και στην εποχή του Ψυχρού πολέμου, επισημαίνοντας πως από την «οικονομία του πολέμου» που βασίζεται στην πολεμική βιομηχανία, δεν θα κερδίζουν ούτε η Ελλάδα, ούτε ο Ελληνικός λαός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος