Π. Πικραμμένος στο στούντιο του Πρώτου: Δεν μπορούμε να έχουμε αναθεωρητισμούς σε αυτή την εποχή (audio)

Καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, βρέθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Χρήστο Μιχαηλίδη στην εκπομπή «Καθρέφτης».

Διατελέσας υπηρεσιακός Πρωθυπουργός το 2012 και διαπρεπής Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010 έως το 2012, ο κ. Πικραμμένος δεν θα μπορούσε ποτέ να πει ότι μετάνιωσε, είπε χαρακτηριστικά, για το γεγονός ότι βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ήταν μεγάλη τιμή που μου έκανε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει και μάλιστα να είμαι επικεφαλής στη λίστα των βουλευτών. Αυτό είναι μία ξεχωριστή τιμή που μου έγινε στο τέλος της σταδιοδρομίας μου. Βρέθηκα πραγματικά, να γίνομαι Αντιπρόεδρος μίας κυβέρνησης προοδευτικής με ορμή, η οποία μεταρρυθμίζει την Ελλάδα, με σύστημα, με οργάνωση. Και το σημαντικότερο από όλα, πιστεύω ότι έχει πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη στο διεθνές περιβάλλον. Έτσι όπως έχουν πλέον εξελιχθεί τα πράγματα έχουμε περάσει σε ένα είδος διεθνοποίησης, παγκοσμιοποίησης, καμία χώρα δεν είναι απολύτως αυτάρκης, καμία χώρα δεν είναι μόνη της. Έχουμε ανάγκη συμμαχιών, συνεργασιών και σε αυτό το πράγμα η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο. Έχει γίνει ισότιμος συνομιλητής με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Επειδή έχω και εγώ μία εμπειρία όχι τόσο πολύ ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά ως δικαστικός λειτουργός, όταν πηγαίνω στις Βρυξέλλες για διάφορες κοινοτικές οδηγίες και έχω αντιληφθεί πώς παίζεται το παιχνίδι εκεί, είναι ένα παιχνίδι συμμαχιών, απόψεων, πιο κοντά σε ποιανού κράτους τις απόψεις είναι οι δικές σου απόψεις, επηρεασμού, προσωπικοτήτων, ποια είναι η πιο έντονη προσωπικότητα. Όλα αυτά λοιπόν είναι ένα διαρκές γίγνεσθαι στο οποίο ο Πρωθυπουργός μας θα έλεγα ότι παίρνει κάτι παραπάνω από άριστα» ανέφερε ο κ. Πικραμμένος.

Μιλώντας για την εμπειρία του από την συμμετοχή του στην Ελληνική Βουλή, τόνισε πως αυτό που έχει εκτιμήσει πολύ και αγαπήσει στη Βουλή είναι η επικοινωνία και η ζεστασιά που έχει με τους συναδέλφους του. Όπως ανέφερε, για τον ίδιο δεν ήταν αυτονόητη η “αποδοχή” του από τον πολιτικό κόσμο και τους εκλεγμένους βουλευτές.

«Όμως έχουμε πλησιάσει με τους περισσότερους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από άλλα κόμματα πάρα πολύ κοντά και οφείλω να πω ότι αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονα, διότι η κυβέρνηση αυτή έχει ανοίξει θέματα τα οποία δεν είχαν ανοίξει και προσπαθεί να ρυθμίσει θέματα τα οποία δεν είχαν ρυθμιστεί από συστάσεως του ελληνικού κράτους, Δηλαδή να κάνεις το κτηματολόγιο ή το δασολόγιο ή πράγματα που καμία κυβέρνηση δεν τα είχε αγγίξει και δεν είχε προσπαθήσει να τελειώσει. Δεν είναι ορατά εκ πρώτης όψεως, είναι όμως θεμελιώδη».

Αναφερόμενος στην χθεσινή επίθεση την οποία εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, προσωπικά στον κ. Πικραμμένο, στη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σημείωσε ότι ήταν κάτι το «αναπάντεχο», περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη.

«Πάνω που είχα τελειώσει την ομιλία μου, κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία, για εθνική συνεννόηση, λέγοντας ότι τις δύσκολες περιόδους πρέπει να ξεχνάμε τα αυστηρά κομματικά και καθήκον όλων μας εκεί είναι να δουλεύουμε για το καλό της πατρίδας μας, είχα τελειώσει την ομιλία μου και ξαφνικά αντιμετώπισα μία έτσι έντονη προσωπική επίθεση» ανέφερε και επισήμανε πως αυτά που ακούστηκαν από τον κ. Ραγκούση, ήταν «σκληρά και λίγο άστοχα».

«Πρώτα απ’ όλα δεν ήμουν στη Βουλή με την ιδιότητά μου ως δικαστικού λειτουργού, ήμουν ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Οπότε η επίκληση της προηγούμενης ιδιότητάς μου δεν βλέπω να έχει καμία θέση εκεί. Δεν τα είπα αυτά στη Βουλή γιατί δεν ήθελα να μακρηγορήσω. Δεύτερον, δεν άκουσα κάποιον από τους συναδέλφους είτε της Νέας Δημοκρατίας, είτε ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ ή από το ΠΑΣΟΚ ή από οποιαδήποτε παράταξη να μιλάνε για άλλα θέματα πέραν του προϋπολογισμού. Όλοι αναφέρθηκαν και αναφέρονταν σε αυτά ακριβώς τα πράγματα, γιατί θα έπρεπε εγώ να είμαι ο μοναδικός, επειδή θα εξυπηρετούσε κάποιους να κάνω αυτή τη δουλειά, δεν το καταλαβαίνω. Τρίτον, και κυριότερο που απήντησα ήταν αυτό το οποίο ακριβώς πιστεύω. Είχε πάει ο κ. Τσίπρας στον κ. Ντογιάκο, του είχε κάνει επίσκεψη και εξερχόμενος είπε ότι το θέμα τώρα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Και μετά στη συζήτηση που έγινε με τους αρχηγούς, συμφώνησαν οι δύο αρχηγοί ότι περιμένουμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης. Αυτό είπα και εγώ. Πολλώ μάλλον που ως διατελέσας πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και ως δικαστικός λειτουργός, πραγματικά δεν αισθανόμουν καθόλου καλά όταν σε θέματα τα οποία είναι υπό δικαστική διερεύνηση, παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία, οι υπουργοί και λοιπά κάνοντας δηλώσεις, είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το αποφεύγουμε αυτό το πράγμα. Ούτε αμέσως ούτε εμμέσως πρέπει να επηρεάζουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Πικραμμένος.

Στο ερώτημα που του τέθηκε, γιατί άραγε δεν υπάρχει κοινή συμφωνία των κομμάτων ακόμα και σε θέματα που θα μπορούσαν εύκολα να λύνονται με μια συνεννόηση μεταξύ τους, ο κ. Πικραμμένος εξέφρασε την άποψη ότι ίσως «δεν τη θέλουμε κατά βάθος, δεν την επιθυμούμε». Αντί αυτού, συνέχισε ο Αντιπρόεδρος «προτάσσουμε κάποια κομματικά οφέλη αντί να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο εθνικό συμφέρον, στο συμφέρον της πατρίδας μας».

Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ Πικραμμένος απάντησε στο ερώτημα αν τελικά, κινδυνεύει η δημοκρατία μας. «Μπορώ να είμαι κατηγορηματικός ότι εγώ δεν αισθάνομαι κανένα κίνδυνο για τη δημοκρατία μας. Λέμε το θέμα των υποκλοπών. Θα μπορούσαμε να το πούμε και λίγο διαφορετικά ίσως και αν δεν το πούμε, να πούμε ότι συνδέεται με το θέμα της λειτουργίας των υπηρεσιών, των μυστικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών ασφαλείας. Είχαμε ένα πρόσφατο γεγονός, το οποίο εμένα με εξέπληξε, την κωμικοτραγική προσπάθεια στην Γερμανία μιας ομάδος, με εξέπληξε και με φόβισε σε αρκετά μεγάλο σημείο. Πως όμως θα μπορούσε η δράση αυτής της ομάδος να γίνει αντιληπτή αν δεν τους παρακολουθούσαν. Είδατε την βελγική αστυνομία η οποία έκανε παρακολουθήσεις. Αυτό είναι ένα θέμα λοιπόν, για να υπάρχει μία ασφάλεια, μία εθνική ασφάλεια. Πρέπει δυστυχώς να υπάρχουν και τέτοια μέσα. Τώρα είναι άλλο θέμα πώς θα εγγυηθούμε ότι αυτοί που κάνουν αυτά τα πράγματα δεν παρεκτρέπονται από τις διαδικασίες που πρέπει και τις ακολουθούν και δεν υπερβαίνουν τις εντολές που έχουν, προβαίνοντας σε άλλου είδους για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα» επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποκαλύψεις για το Qatargate και τα ερωτηματικά που εγείρει στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ε.Ε., ο κ. Πικραμμένος σχολίασε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει μόνη της πώς θα λύσει τα προβλήματά της, αλλά και πως το λόμπινγκ, τα συμφέροντα και οι πιέσεις φαίνεται ότι δημιούργησαν παρενέργειες, οι οποίες τώρα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές. «Ίσως θα έπρεπε από την αρχή, γιατί αν άκουσα καλά, ήδη λαμβάνονται ορισμένα μέτρα, όπως είναι η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες πλέον των ευρωβουλευτών. Ένα πράγμα το οποίο μου έκανε εντύπωση είναι ότι αυτά τα φαινόμενα τα οποία υπήρξαν απασχόλησαν τις βελγικές αρχές και όχι τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση δικές της αρχές για την παρακολούθηση της δικής της γραφειοκρατίας, διότι τέτοια φαινόμενα μπορούν να παρουσιαστούν όχι μόνο σε επίπεδο ευρωβουλευτών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία» προσέθεσε. Όσο αφορά στην επιλογή προσώπων ως υποψήφιων για μια θέση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Πικραμμένος πρότεινε ότι θα μπορούσαν μερικοί να ορίζονται από τον αρχηγό του κόμματος ή από κάποια όργανα που θα προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα ψηφίζονται από την κοινωνία.

Αναφερόμενος, τέλος, στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εξέφρασε την γνώμη, ότι ο πόλεμος αυτός έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς και εξελίσσεται σε μία δοκιμασία επιβολής μεταξύ μεγαλύτερων δυνάμεων. «Εκείνο το οποίο βαθύτερα πρέπει να μας απασχολήσει είναι τι θα γίνει με τη Ρωσία. Πιστεύω ως Ευρωπαίος ότι δεν πρέπει να ρίξουμε τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας από την άλλη μεριά όμως πιστεύω και το λέω αυτό απερίφραστα ότι δεν μπορεί η Ρωσία να επιβουλεύεται. Αυτός είναι ένας εθνικός πόλεμος, τον οποίον οι Έλληνες τον καταλαβαίνουν πολύ καλά, διότι και εμείς είμαστε από τους λίγους λαούς που έχουμε κάνει εθνικούς πολέμους. Είναι πόλεμος για την πατρίδα. Δεν μπορούμε να έχουμε αναθεωρητισμούς σε αυτή την εποχή» είπε καταλήγοντας ο κ. Πικραμμένος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος