Π. Πετράκης στο Πρώτο: Σημαντικό το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός – Μεγαλύτερο των προσδοκιών (audio)

«Σημαντικό το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τελικά ήταν μεγαλύτερο των προσδοκιών των αναλυτών, και έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς δεν είναι μια ενέργεια η οποία διατηρεί μόνο οικονομικά στοιχεία, αλλά διαμορφώνει πολιτικό περιβάλλον», τόνισε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στη Γεωργία Σκιτζή.

Όπως ανέφερε, οι εξαγγελίες «”πιάνουν” 3-4 σημαντικές ομάδες στόχου: δηλαδή τους νέους, αυτούς που έχουν πληγεί από την πανδημία, τη μεσαία τάξη και τους πλέον ευάλωτους». «Είναι μια σοβαρή κίνηση, έχει μέγεθος, έχει διάρκεια. Είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα λειτουργήσει κυρίως το 2022, άρα διαμορφώνει προϋποθέσεις και θα δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι μπορούμε να υπολογίζουμε έναν ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 6,1% για την επόμενη χρονιά, αντί για 5,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

«Είναι μια αξιόλογη κίνηση και έχει αρκετούς αποδέκτες. Ήταν κάτι το οποίο χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση για την εξέλιξη της Οικονομίας», επισήμανε ο καθηγητής.

 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε έναν κύκλο αρκετά θετικών προοπτικών, δεδομένου ότι διαγράφεται το τέλος της πανδημίας από την άνοιξη του 2022, προσθέτοντας ότι «τη μεταβολή των συνθηκών σε ατομικό επίπεδο, την τοποθετούμε στο τρίτο τρίμηνο του  2021, δηλαδή αυτό που ζούμε τώρα». Συνέκρινε τις αισιόδοξες προβλέψεις με τις αντίστοιχες που επικρατούσαν στην περίοδο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ερωτηθείς για το που θα βρεθούν τα χρήματα για τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν, ο κ. Πετράκης υπογράμμισε ότι «αυξάνεται το χρέος και θα πληρώσουν οι επόμενες γενιές, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που πρέπει να πληρώσουν, διότι αν δεν πληρώσουν δεν θα υπάρξουμε εμείς και δεν θα υπάρξουν και αυτές. Τόσο απλά».

«Αυξάνονται τα χρέη, βοηθούμε την κοινωνία να σταθεί για να ευημερήσουν οι επόμενες γενιές. Όλα έχουν ένα τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο καθηγητής Οικονομικών είπε ότι «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευνοημένη από την διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων», και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια θετική επίδραση το 2022, το 2023 και το 2024. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, εάν διατηρήσουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον αντίστοιχο της ευρωζώνης, τότε θα έχουμε πετύχει και μια προσέγγιση στα μεγέθη της ευρωζώνης που είχαμε χάσει την προηγούμενη δεκαετία», συμπλήρωσε ο κ. Πετράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος