Π. Πετράκης στο Πρώτο: Αλλάζοντας τον τρόπο τιμολόγησης που έχει ένα πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να λειτουργήσει (audio)

«Πιθανόν να δούμε και πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, θεωρητικά γίνεται, το ερώτημα είναι τι προκαλεί. Τα πλαφόν γενικά είναι ένα εργαλείο που έρχεται από το παρελθόν και είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί μάλλον στον κόσμο η έννοια του ελέγχου, ενώ στην πραγματικότητα οδηγεί σε ποσοτικές ελλείψεις. Όλοι αυτοί οι οποίοι διακινούν τα αγαθά που μπαίνουν σε πλαφόν στην συνέχεια βρίσκουν παράλληλα κανάλια ή για να τα διαθέτουν σε πολύ υψηλότερες τιμές, αυτό είναι γνωστό γι’ αυτό και αποφεύγεται. Αν όμως έχουμε μια αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης που έχει ένα πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό μπορεί να είναι λειτουργικό και είναι κάτι που ενδεχομένως συζητιέται» ανέφερε o καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Το κράτος έχει παρέμβει πολύ δυναμικά στο κόστος της ενέργειας, το ερώτημα είναι πόσο θα συνεχιστεί. Έχω την αίσθηση ότι θα συνεχιστεί με διάφορους τρόπους, μπορεί και με τρόπους που δεν φανταζόμασταν, να δούμε πλαφόν, να δούμε ποσοτικούς περιορισμούς στην κατανάλωση» προσέθεσε ο κ. Πετράκης.

«Ο πληθωρισμός είναι η συνεχής άνοδος των τιμών, που κανονικά περιμέναμε να σταματήσει, αλλά με τον πόλεμο παρατάθηκε, σημείωσε. Το κακό σενάριο προβλέπει πως ο πληθωρισμός αυτός θα διατηρηθεί υψηλός όλο το 2022 για να αρχίσει να μειώνεται το 2023 εφόσον τα πράγματα ισορροπήσουν. Είναι πολλές οι μεταβλητές που παίζουν ρόλο. Γενικά οι παγκόσμιες κρίσεις στην οξεία τους φάση, δεν κρατάνε πάνω από 3-4 μήνες, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες τουλάχιστον» ανέφερε ο κ. Πετράκης.

Η δύση έχει μπει σε μια έντονη αντιπαράθεση με την Ρωσία από πλευράς οικονομικών μέτρων και δεν περιορίζεται στην ενέργεια το πρόβλημα των σχέσεων, εξήγησε ο κ. Πετράκης. «Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ, υπάρχουν παρενέργειες σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στις μεταφορές και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, για παράδειγμα η έξοδος των μεγάλων εταιρειών που φεύγουν από την Ρωσία, δηλαδή συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας με έναν δικό του τρόπο, άρα το χάσμα ανάμεσα στην δύση και την ανατολή είναι πολύ βαθύ. Πιθανόν να δούμε και πολλά επεισόδια ακόμα και μετά το τέλος της εισβολής. Το επεισόδιο της Ουκρανίας είναι ένα κλάσμα του προβλήματος που δημιούργησε ο κορονοϊός, στο ένα τέταρτο, για να το πούμε σχηματικά, της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, που έφερε μια βαθύτατη ύφεση για έναν χρόνο και μετά ακολούθησε ανάκαμψη. Έχουμε παρόμοια συμπτώματα, όχι ύφεσης βέβαια, αλλά έχουμε μια επιστροφή σε μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά στον πληθωρισμό, εάν διατηρηθούν οι συγκεκριμένες καταστάσεις θα μιλάμε για έναν διπλασιασμό του για ένα μέσο έτους, δηλαδή αν περιμέναμε ένα 3-3,5, τώρα πιθανόν να μιλάμε για ένα 6-6,5. Αυτά όλα αν συνδυαστούν με το γεγονός ότι έρχεται και μια χαμηλότερη ανάπτυξη δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον αρκετά πιο δύσκολο απ’ ό,τι προηγουμένως» εκτίμησε ο κ. Πετράκης.

Από την άλλη, συμπλήρωσε, μπαίνει η Ευρώπη με τα βαριά της όπλα στο σκηνικό, με την έννοια της δημιουργίας ενός νέου ταμείου το οποίο συγκρίνεται με αυτό του κορονοϊού. «Ας μην γελιόμαστε, η κρίση αυτή θα έχει επιπτώσεις στην ζωή μας, μην φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και να παρακολουθούμε ως θεατές. Οι επιπτώσεις ωστόσο είναι διαχειρίσιμες, αναμφισβήτητα έχουν αρνητικό πρόσημο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει το σκηνικό ή ότι θα συμβεί ξανά μια κρίση σαν τον κορονοϊό. Μιλάμε για μια αρνητική επίδραση όμως είναι ένα κλάσμα της αντίστοιχης κρίσης του κορονοϊού. Οι θετικοί ρυθμοί θα μείνουν, απλώς θα είναι μικρότεροι» είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Πετράκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος