Π. Παπανικολάου (νοσοκομειακοί γιατροί): Στο απροχώρητο η κατάσταση με τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία (video)

Array

Για κατάσταση που έχει φτάσει πια στο απροχώρητο κάνουν λόγο ασθενείς και γιατροί οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Για το θέμα που αφορά χιλιάδες πολίτες μίλησε στην ΕΡΤ ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας που μίλησε με τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Με την πανδημία έπαιξε ρόλο η πολιτική μη προσλήψεων, η οποία έδωσε αναγκαστικές εντολές σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού να μετακινηθεί από τα χειρουργεία για να πάει στην αντιμετώπιση των ασθενών κορονοϊού, όπου θα έπρεπε να έχει προσληφθεί άλλο προσωπικό για αυτή τη δουλειά» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τον Φεβρουάριο του 2021, είχε δώσει διαταγή να κλείσουν κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία της Νότιας Ελλάδας».

Αναλύοντας τα αίτια που προκαλούν τις ατελείωτες λίστες αναμονής ο κ. Παπανικολάου εξήγησε ότι το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και στην κατάληψη τμήματος των χειρουργικών κλινικών για να δημιουργηθούν κλινικές Covid-19.

«Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν καταληφθεί και χώροι χειρουργείων που θα έπρεπε να είναι χώροι ανεξάρτητοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο της Έδεσσας αλλά και πολλά άλλα νοσοκομεία όπου λειτουργούν μόνο 2 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες» υποστήριξε ο κ. Παπανικολάου.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος