Π. Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με τη σύνθεση που έχει

Για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού και το αυριανό υπουργικό συμβούλιο απάντησε ότι τις όποιες ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός αλλά «μέχρι τότε, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με τη σύνθεσή που έχει».

Αναφορικά με το εάν επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφύλων ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι συζητήθηκε αυτή η μεταρρύθμιση που αφορά λίγους για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, όπως είπε, «καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις και τις συμμεριζόμαστε. Δεν κλείνουμε τα μάτια σε κανέναν πολίτη. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που έχουν κάποιο κόστος. Σημασία έχει ότι θα πρέπει να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα του συνόλου», πρόσθεσε σημειώνοντας ωστόσο ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκαν τα ίσα δικαιώματα των παιδιών αυτών των οικογενειών.

Αναφορικά με το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Υπάρχουν και άλλα πράγματα που ενδεχομένως οι πολίτες να ήθελαν να μας στείλουν μήνυμα». Όπως είπε «το μήνυμα δεν είναι ούτε προς τα δεξιά αλλά ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και θα κριθούμε το βράδυ των εκλογών». Μιλώντας για την αντίδραση του εκλογικού σώματος στις Ευρωεκλογές δήλωσε ότι «χρειάζεται να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας».

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε ως «ακροβασία τη σύνδεση των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών». Όπως είπε, «ένα μέρος του κόσμου ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά έστειλε και ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση». Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ποσοστό που πήρε είπε: «Για άλλη μια φορά μείωσε τα ποσοστά του στην κάλπη». Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κατάφερε να χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» και απέτυχε.

Σε σχέση με τα εσωκομματικά της ΝΔ και «το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια και θα πρέπει να διορθώσουμε τα πολλά στραβά που έχει αυτή η χώρα».

Ερωτηθείς γιατί η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές είναι η αποπληρωμή δανείων απάντησε ότι γνωρίζει την κριτική από την αντιπολίτευση είπε ότι «η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα και δεν υποθηκεύει. Η Ελλάδα αυτή μπορεί να αυξάνει τους μισθούς και να έχει μέλλον. Αυτήν την Ελλάδα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω για να γίνουμε πρόσκαιρα πιο αρεστοί στους πολίτες. Αυτή η τακτική απέτυχε. Δεν πρόκειται το αποτέλεσμα αυτό να αλλάξει αυτή την επιδίωξη».

Eρωτηθείς για τα Τέμπη ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι μετά τη μήνυση που έγινε από συγγενείς θυμάτων στο οποίο αναφέρεται το όνομα ενός υπουργού, όπως ορίζει ο νόμος, έρχεται στη Βουλή. «Έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε ένα τέτοιο έτοιμα» απάντησε ο κ. Μαρινάκης διευκρινίζοντας ότι δεν είναι δικαστική απόφαση αλλά μήνυση.

«Ο κόσμος δεν έχει πεισθεί από καμία άλλη πρόταση. Ο κόσμος θέλει από εμάς να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και γι’ αυτό θα κριθούμε» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Απαντώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι θα την σεβαστούν.

Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό:

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται αυτές τις ημέρες και συνιστάται προσοχή σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα έχουν δημοσιευθεί, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και συστάσεις για την λήψη μέτρων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων τις ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικό χώρο, από τις 12:00 έως τις 17:00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη με 40 βαθμούς κελσίου.

Η παύση αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών πλατφορμών.

Προβλέπεται, επιπλέον, η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, επιβάλλεται στην επιχείρηση χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο.

Παράλληλα, οδηγίες έχουν εκδοθεί και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την οδήγηση εν μέσω καύσωνα.

Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πυροσβέστες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας δίνουν καθημερινές μάχες και έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές προτού αυτές προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.

Χθες ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κατάφεραν να οριοθετήσουν άμεσα πυρκαγιές σε Μεσσηνία,  Ρόδο, Έβρο, Ζάκυνθο και Βοιωτία, ενώ σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο για τον περιορισμό της φωτιάς σε εργοστάσιο στην Κηφισιά, που αν είχε επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Σήμερα το θερμόμετρο θα αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα θα πνέουν και άνεμοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ υψηλή.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, σήμερα επιστρέφουν στη χώρα μας και τα δύο Canadair που με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια πήγαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στις μεγάλες φωτιές στην Πάφο. Ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες- και κάνουμε έκκληση για αυτό- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους θερμική εργασία, καύση, μπάρμπεκιου κλπ. Οι ενέργειες αυτές, ειδικά αυτές τις ημέρες, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενισχύουμε την ασφάλεια στους δρόμους αυστηροποιώντας παράλληλα τις κυρώσεις όπου χρειάζεται.

Το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν:

–           Στη θέσπιση κλιμακωτών προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας,

–           στη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων,

–           στην προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain,

–           στη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, με ειδική διάταξη και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», διευρύνονται τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων οφειλετών προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτούς και οι πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους.

12 Δήμοι εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα που αφορά στην «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους: Θέρμης, Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών – Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

Οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξή τους -κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας στην πρωτοβουλία υπογράφηκαν, χθες.

Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος