Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Τα «ήρεμα νερά» έφτασαν στο τέλος τους- Θα υπάρχουν παρενοχλήσεις και συγχύσεις με την Τουρκία (audio)

«Τα ήρεμα νερά κάπου έφτασαν στο τέλος τους. Μικροεντάσεις, σαν αυτές με το γαλλικό πλοίο βεβαίως θα έχουμε, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, όσο υπάρχουν αμφισβητήσεις στις περιοχές της υφαλοκρηπίδας, ή της ΑΟΖ ή ακόμα και τις μη οριοθετημένες περιοχές, τέτοιου είδους παρενοχλήσεις ή και συγχύσεις θα υπάρχουν», υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, o καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πέτρος Λιάκουρας.

Σχολιάζοντας το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων, λίγα μίλια ανατολικά της Κρήτης, ο κ. Λιάκουρας, διευκρίνισε ότι το γαλλικό πλοίο δεν κάνει ούτε θαλάσσια επιστημονική έρευνα ούτε έρευνα επί υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα. Κάνει κυρίως κατόπτευση της περιοχής, για να δει πού θα εγκατασταθεί ο αγωγός, ο οποίος θα ξεκινά από την Κύπρο και θα καταλήγει στην Κρήτη. Επειδή όμως το Αιγαίο είναι αρκετά στενό, ο αγωγός θα περάσει οπωσδήποτε από κάποια υφαλοκρηπίδα.

Εξηγεί λοιπόν, ότι, ανατολικά της Κρήτης, υπάρχει η Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία, όπου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα και αντίστοιχα υπάρχει και η σφόδρα αμφισβητούμενη Τουρκο-Λιβυκή οριοθέτηση.

«Η Τουρκία ειδικά σε αυτό το στάδιο δεν θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί, διότι η συγκεκριμένη έρευνα κατόπτευσης, ανήκει στην ελευθερία της θάλασσας. Όταν θα φτάσει η ώρα της τοποθέτησης, αν υποτεθεί ότι στην περιοχή εκεί ήταν αμιγώς τουρκική η υφαλοκρηπίδα- στην πολύ ακραία περίπτωση που δεν υπάρχει- τότε αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μια συνεννόηση ανάμεσα στο κράτος που τοποθετεί τον αγωγό και το κράτος από την υφαλοκρηπίδα του οποίου περνάει ο αγωγός. Αυτό δεν έχει να κάνει με κυριαρχικά δικαιώματα κανενός από τους δύο, αλλά με μια διευκόλυνση. Αν ένα κράτος τοποθετήσει αγωγό και σε αυτό το σημείο πρέπει να κάνει γεώτρηση ή να εκμεταλλευτεί ένα κοίτασμα που βρίσκεται από κάτω, θα πρέπει να μετακινηθεί ο αγωγός. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση, όχι που θα αποκλείσει το κράτος που θέλει να τον τοποθετήσει και να κάνει εφαρμογή της αρχής της ελευθερίας των θαλασσών. Η Τουρκία λοιπόν, πράγματι, παρεμποδίζει, παρενοχλεί να ασκηθεί μια ενέργεια, η οποία ακόμα είναι πολύ εμβρυική. Αλλά δείχνει τις προθέσεις της, ότι σε αυτή την περιοχή, έχει δημιουργήσει ένα τετελεσμένο που θεωρεί ότι όλη η περιοχή είναι δική της».

Τώρα λοιπόν, εξηγεί ο κ. Λιάκουρας, φτιάχνουν μια καινούρια θεωρία, που λέει ότι εμείς επικυρώσαμε την κυριαρχία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, προφανώς εννοεί και της Δωδεκανήσου, υπό την αίρεση ότι αυτά θα είναι αποστρατικοποιημένα, κάτι που δεν γράφεται σε κανένα άρθρο επακριβώς. «Μάλιστα, στα άρθρα 15 και 16, γράφεται ότι παραιτείται από κάθε τίτλο κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου». Εδώ και 57 έτη, η Τουρκία, δεν έχει ποτέ αμφισβητήσει την κυριαρχία, αυτό ήρθε φέτος. Και ο λόγος που το κάνει, είναι «γιατί προσπαθεί να διευρύνει την έκταση των γκρίζων ζωνών, καθώς η κυριαρχία είναι πάντα πρόκριμα για την διεκδίκηση όλων των θαλάσσιων ζωνών, από αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει».

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που στο κεφάλαιο των αρμοδιοτήτων του χάρτη του Οργανισμού, έχει ως επικεφαλίδα την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, σημείωσε ο κ. Λιάκουρας. «Θα πάει να πει ότι είναι υπέρ του διαλόγου και ότι για να τον ζητάει, μάλλον κάποιος άλλος φταίει. Αυτό είναι το γνωστό του αφήγημα.  Κάνει ακριβώς αυτό το σόου για να καταγραφεί στα πρακτικά αυτής της συνέλευσης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος