Π. Λιάκουρας στο Πρώτο: Ένα ισορροπημένο μορατόριουμ με την Τουρκία, ίσως είναι η λύση (audio)

«Καλό θα ήταν να είχαμε  τη δυνατότητα ενός μοροτόριουμ με την Τουρκία, ανάλογο με αυτό που λειτούργησε παλαιότερα στο Αιγαίο, και λειτουργεί έως σήμερα, το γνωστό πρακτικό της Βέρνης του 1976. Θέλουμε ένα μορατόριουμ  ισορροπημένο και για τις δύο χώρες».

Αυτό τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πέτρος Λιάκουρας.

Τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία δεν έχει προβεί σε καμία έρευνα και γεώτρηση υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή. Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει μία επέκταση της Βέρνης, η οποία περιλαμβάνει και συνεννόηση των δύο χωρών για το πώς ακριβώς πρέπει να μελετήσουν, να συντονιστούν στην πρακτική των κρατών,  αλλά και ποια θα είναι η διεθνής νομολογία και οι διεθνείς κανόνες που μπορούν να διέπουν την οριοθέτηση, ώστε οι δυο χώρες να συνεννοηθούν για τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Λιάκουρας σημείωσε ότι «η Βέρνη δεν είναι κάτι αρνητικό όπως πολλοί πιστεύουν, γιατί περιορίζει  την άσκηση των δικαιωμάτων μας. Αυτό όμως είναι λάθος γιατί για να ασκήσω τα δικαιώματά μου πρέπει να προβώ στην οριοθέτηση με συμφωνία».

Όσο αφορά στην συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κ. Λιάκουρας τόνισε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μια υποσχετική ως προς το να ενισχυθεί ο διάλογος σε 3 επίπεδα, δηλαδή τις διερευνητικές επαφές, τις τακτικές συναντήσεις Υπουργών Εξωτερικών και την επικοινωνία μεταξύ των ηγετών. «Θα πρέπει να αποκατασταθεί η μεταξύ τους επικοινωνία για διάφορα θέματα όπως, για το προσφυγικό, για την οικονομία, τον covid. Δεν θα επικεντρωθούν στις διαφωνίες, θα πρέπει να σκεφτούν πως θα υπάρξει ένα οδικός χάρτης για την ενίσχυση των επαφών», εκτίμησε ο κ. Λιάκουρας προκειμένου να αποκατασταθεί η μεταξύ τους επικοινωνία για διάφορα θέματα όπως, για το προσφυγικό, για την οικονομία, τον covid. Θα πρέπει να υπάρχει μια αποχή από προκλήσεις, μια υποσχετική ήρεμων ημερών. Δεν θα επικεντρωθούν στις διαφωνίες, θα πρέπει να σκεφτούν πως θα υπάρξει ένα οδικός χάρτης για την ενίσχυση των επαφών», εκτίμησε ο κ. Λιάκουρας.

Σχετικά με τις επικείμενες συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έδωσε τη δική του εκτίμηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με την κατ΄ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Λιάκουρας, σημείωσε πως έρχεται μετά από μια πολύ ταραγμένη εποχή. «Ο Ερντογάν είχε πει ότι δεν πρόκειται να μείνει με τον κ. Μητσοτάκη στο ίδιο δωμάτιο ούτε δύο λεπτά. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν.

Αξιολόγησε ως σημαντικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντάται με τον κ. Ερντογάν αλλά όχι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο θα υπάρξει επίσημη επίσκεψη, την οποία προφανώς αρνείται στον Τούρκο Πρόεδρο. «Έχουν να συζητήσουν για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, εξαιτίας του οποίου τον έχει αποκλείσει από το πρόγραμμα των F35,  θα του απαιτήσει ποια θα είναι η μελλοντική στάση του μέσα στην συμμαχία, ειδικά όταν παίζει επικίνδυνα με την πιθανότητα αποκάλυψης στρατιωτικών μυστικών γύρω από την τεχνολογία, στην Ρωσία, η οποία για τον κ. Μπάιντεν είναι νούμερο ένα κίνδυνος.»

Ο Ερντογάν επειδή είναι προσαρμοστικός, εξήγησε ο κ. Λιάκουρας, θα προσπαθήσει να βρει λύση με τους S400 και «θα προσπαθήσει επίσης να κάνει μια α λα καρτ σχέση με τη Δύση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος