Π. Κουάνης στο Πρώτο: 10 διεθνείς, μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές θα γυριστούν στην Ελλάδα (audio)

«Η πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία είναι 3-4 φορές επάνω. Εάν δηλαδή η επένδυση μια ταινίας είναι 100 εκατ. είναι σαν να έχουν αφήσει περίπου 0,5 δισ. στην χώρα», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS Της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), Πάνος Κουάνης.

Από το φεστιβάλ των Καννών, όπου βρίσκεται τώρα, ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, ο κ. Κουάνης όπως ανέφερε, στο περίπτερο που έχουν δημιουργήσει σε συνεργασία με το κέντρο κινηματογράφου δέχονται συνέχεια ξένους παραγωγούς, διανομείς και sales agents, ενώ περίπου 10 διεθνείς, μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές είναι ήδη στα σκαριά.

«Η συνεργασία ΕΚΟΜΕ και κέντρου κινηματογράφου είναι μια συνεργασία που ξεκινήσαμε φέτος και θα την υιοθετήσουμε και θα την ακολουθούμε σε όλα τα διεθνή markets και φεστιβάλ, για να έχει η Ελλάδα, μια πολύ πιο δυνατή  παρουσία στο εξωτερικό. Το φετινό φεστιβάλ πάει πάρα πολύ καλά, το πρώτο μετά την αρχή της πανδημίας», λέει ο κ. Κουάνης.

Προσθέτει πως η επίδραση στην ελληνική οικονομία και στην εικόνα της χώρας είναι πολλαπλή. Το ένα και πιο προφανές είναι η επίδραση που έχει στο εθνικό branding, δηλαδή η βελτίωση της εικόνας και της εθνικής ταυτότητας στο εξωτερικό, «αυτό είναι κάτι που θέλαμε να το κεφαλαιοποιήσουμε, το κομμάτι της θετικής εικόνας της χώρας μετά την πανδημία και δουλέψαμε πάνω σε αυτό. Το άλλο είναι το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης». Σε μια ταινία που γυρίζεται τώρα για παράδειγμα, δουλεύουν 350-400 άτομα που έχουν κλείσει ξενοδοχεία, καταναλώνουν 3 γεύματα την ημέρα, χρησιμοποιούν μεταφορές, υπηρεσίες. Αυτό που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που να έρχεται ο ξένος και με ένα σύνολο υπηρεσιών, να μπορεί να δουλεύει, με καλό καιρό, μεγάλες χρονικές περιόδους, κάνοντας πρακτικά την Ελλάδα ένα πλήρες, σύγχρονο, στούντιο, με μεγάλη εναλλαγή τοπίων από βουνό σε θάλασσα, σε κοντινές αποστάσεις».

Στην ταινία που γυρίζεται στην Θεσσαλονίκη, απασχολούνται 1000 Έλληνες κομπάρσοι, 50 Έλληνες συνεργάτες. «Είναι ένας κλάδος που δεν έχει ανεργία, καλούμε τους νέους να έρθουν να δουλέψουν στον κλάδο μας. Αλλά χρειάζεται εξειδίκευση και οι Έλληνες δεν έχουν την εξειδίκευση που ζητούν οι Αμερικάνοι. Δεν είναι ανάλογη η προσφορά με την ζήτηση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουάνης.

Το φθινόπωρο, από τις 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει και η εταιρεία παραγωγής του Tom Hanks, γυρίσματα στην Κρήτη, για το 3ο μέρος της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά», με την Nia Vardalos και την Rita Wilson, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, ανάμεσα στις υπόλοιπες παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος