Π. Γεωργιάδης στο Πρώτο: Ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία για αιτούντες άσυλο από 5 εθνικότητες (audio)

Για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, αλλά και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή σε σχέση με το μεταναστευτικό κα το προσφυγικό, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την  Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

«Η Ελλάδα με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου έρχεται να ολοκληρώσει μια προβλεπόμενη νομοθεσία, δηλαδή μετά την έκδοση της απόφασης πριν μερικούς μήνες για τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, ήρθε με βάση τα προβλεπόμενα στην σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων αλλά και του αναθεωρημένου Πρωτοκόλλου του 1967 της Νέας Υόρκης, να ολοκληρώσει τον χαρακτηρισμό των ασφαλών τρίτων χωρών και εν προκειμένω για την Τουρκία. Αυτό αφορά σε 5 εθνικότητες για την Τουρκία, δηλαδή την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Σομαλία με τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, που μέχρι τώρα ήταν μια χώρα διέλευσης,  με στόχευση να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην χώρα, αλλά και την διευκόλυνση σε αυτό που επιδιώκουμε, να σταματήσουμε δηλαδή τους διακινητές και λαθροδιακινητές από αυτό που κάνουν, εκμεταλλευόμενοι τις ανθρώπινες ψυχές, πουλώντας τους ουσιαστικά ελπίδες χωρίς ουσία», εξήγησε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Ελλάδα τηρεί το διεθνές δίκαιο και φυλάει τα σύνορά της που είναι και τα σύνορα της Ε.Ε., κανόνες που εφαρμόζονται παντού. «Αυτό που θέλουμε για τον Οργανισμό Frontex είναι την ενίσχυσή του και να διαδραματίζει τον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και για τον οποίο οι ευρωπαίοι πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, πληρώνουν δια της εφορίας τους και δια της συνδρομής της χώρας, που είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ, είπε ότι ολοκληρώνεται επιτυχώς η διαδικασία για την μπλε κάρτα, που αφορά κατά κύριο λόγο τους νόμιμους μετανάστες και τον τρόπο που θα μπορούν να εργαστούν στις χώρες της Ε.Ε., ενώ συζητείται εδώ και καιρό το νέο σύμφωνο της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς «οι συνθήκες έχουν αλλάξει και γίνεται η προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία και συνισταμένη, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στο ζήτημα και η Ευρώπη εξαντλεί όλα τα περιθώρια διαλόγου».

Επισήμανε, δε, ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα και τα δικά της συμφέροντα. «Δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα, το πρώτο αφορά στην δημιουργία ενός κοινού συστήματος επιστροφών, για όσους δηλαδή εισέρχονται στην Ευρώπη και δεν λαμβάνουν καθεστώς προστασίας, το δεύτερο ζήτημα είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που προϋποθέτει και το μοίρασμα των ευθυνών και των αναγκών που προκύπτουν από αυτό το κοινό σύστημα. Αυτό συζητείται στις δύο τελευταίες προεδρίες της Ε.Ε., την γερμανική και την πορτογαλική», τόνισε.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των μεταναστών και προσφύγων, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι έχει γίνει ήδη ο σχεδιασμός και ξεκινά μες στην εβδομάδα, σε όσους ζουν σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα και τα νησιά, ενώ θα ακολουθήσει και ο εμβολιασμός όσων ζουν εκτός αυτών των χώρων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος