Π. Ευθυμίου στο Πρώτο: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μη ζητούν λύση από το ΠΑΣΟΚ – Δεν είμαστε κόμμα – “μπάμπουσκα” (audio)

Ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επέρριψε ο Πέτρος Ευθυμίου, πρόεδρος του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,  ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Θα φτάσουμε σε τυχόν αδιέξοδο από τις επιλογές που έκαναν αλυσιδωτά εδώ και 8 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Oι άνθρωποι που προκαλούν ένα αδιέξοδο έρχονται σε έναν τρίτο και λένε “δώσε λύση”. Οι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο είναι αυτοί που οφείλουν να θεραπεύσουν, έχουν την ευθύνη και οι δυο ισόποσα», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε τυχοδιωκτικά το θέμα του εκλογικού νόμου , κάνοντας ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο Κουτσόγιωργα που παγίδευσε τη ΝΔ αλλά οδήγησε τη χώρα σε περιπέτειες».

«Δεν λέω ότι έκανε κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Αλλά επειδή έχει συμβεί ξανά και ήταν βαρύ λάθος, λέμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με αυτά. Δεν μπορείς να βάλεις τη χώρα σε περιπέτειες επειδή πρωτεύει το στενό κομματικό συμφέρον. Ούτε γάτα ούτε ζημιά; Θα φέρει ο εκλογικός νόμος τη χώρα σε περιπέτεια αι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να θεραπεύσει το αδιέξοδο που δημιούργησε; Και από την άλλη η ΝΔ που με τη σειρά της παράκαμψε μια σειρά από ζητήματα που θα μπορούσαν να φέρουν ισορροπία, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την ίδια τάξη ευθύνης; Αντί να λένε ότι τη λύση για τη φέρει κάποιος τρίτος, πρώτα από όλα να  αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι δυο», υπογράμμισε.

«Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, τότε ξεκίνησε ό,τι συνέβη και αυτό ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν μια σωστή επιλογή, είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίζει τη συμφωνία και ότι θα την αλλάξει;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία στα θεμελιώδη ζητήματα. «Να φύγουν από την κομματική διαμάχη, τα ζητήματα ασφάλειας. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει μια αντιπολίτευση μια αντιπολίτευση που δημιουργεί όρους εθνικής συναίνεσης στα μείζονα», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, το ΠΑΣΟΚ έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί επιτυχώς «γιατί η ΝΔ είναι σε μια διαδικασία φθοράς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που τα έχει δείξει όλα- και τις ικανότητές του ως αντιπολίτευση και τις ικανότητές του ως κυβέρνηση». «Ο κ. Τσίπρας είναι ο παλιότερος πολιτικής αρχηγός σήμερα, είναι 15 χρόνια πολιτικός αρχηγός, έχει περάσει όλες τις αξιολογήσεις είτε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είτε ως πρωθυπουργός. Άρα σε αυτό το τοπίο που ένα κυβερνητικό κόμμα φθείρεται και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης έχει ένα μακρό κύκλο που έδειξε τα όριά του, είναι εποχή για κάτι καινούργιο», διευκρίνισε.

«Σε δύσκολη θέση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς για την αίσθηση που υπάρχει ότι η διαφαινόμενη αύξηση του ΠΑΣΟΚ περισσότερο προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τη ΝΔ, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι περισσότεροι εκφράζει τη δυσφορία του ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο η ΝΔ. «Στην πραγματικότητα και οι δυο είναι βαθιά ενοχλημένοι, γιατί από το 1989 αυτοί οι δυο χώροι επιδίωκαν να διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ και να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του. Εν μέρει το πέτυχε ο Τσίπρας μερικώς στη διάρκεια της κρίσης, στην τρέλα της βεβαιότητας ότι “με ένα νόμο και ένα άρθρο θα καταργηθον”,  όλα πέτυχε να αποσπάσει ένα κομμάτι. Και εν μέρει το πέτυχε ο Μητσοτάκης όταν από την απόγνωση του κόσμου από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπαν “καλύτερα Μητσοτάκη παρά αυτά που ζούμε”», δήλωσε.

«Καθαρά εμπειρικά, ήταν πολύ παράξενοι οι δρόμοι που οδήγησαν άλλους να ασπαστούν τις υποσχέσεις του Τσίπρα και άλλους να ασπαστούν τις υποσχέσεις Μητσοτάκη. Αυτό που είναι βέβαιο και για αυτό ανησυχούν και οι δύο, είναι ότι οι δεσμοί αυτού του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και με τον έναν και με τον άλλον είναι πολύ ασθενείς, όπως αποδεικνύεται η ομόλογή εισροή και από τον έναν χώρο και από τον άλλο προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ θέλουν και αυτό το χάνουν σταθερά, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ τροφοδοτείται εξίσου και από τα δυο κόμματα», πρόσθεσε.

«Θα είναι ένα πολύ δύσκολο τοπίο, στην πραγματικότητα από τώρα θα αρχίσει μεγάλη πίεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν χάσει το χαρτί να τίθεται το ΠΑΣΟΚ προ διλημμάτων και τώρα θα τίθενται οι ίδιοι προ διλημμάτων. Άρα θα κάνουν επίθεση με παραδοσιακούς όρους, με όρους παρελθόντος ενώ μπροστά τους έχει γεννηθεί κάτι καινούργιο που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Επομένως τους βλέπω να είναι σε δύσκολη θέση», εκτίμησε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται αυτοτελώς»

«Το θεμελιώδες ζητούμενο είναι ένα ξεκαθάρισμα που ήταν η εκκρεμότητα που επέτρεπε και μια εσωτερική ταλάντωση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επέτρεπε ένα παιχνίδι στις πλάτες του και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το παιχνίδι να τίθεται προ του υποτιθέμενου διλήμματος με ποιον θα πάει και τι θα γίνει στο τέλος. Ο Ν. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε κάτι θεμελιώδες, ότι τα κόμματα είναι προτάσεις αυτοτελείς στον ελληνικό λαό, προτάσεις δηλαδή που έχουν συγκεκριμένα προγραμματικά, θεμελιακά χαρακτηριστικά», σημείωσε.

«Γιατί συγκροτείς ένα κόμμα; Για να εκφράσεις κοινωνικές δυνάμεις προς μια ορισμένη κατεύθυνση και θέτεις ένα πλαίσιο στο οποίο προτείνεις να κινηθεί η πατρίδα, ώστε να διασφαλίσει και τα εθνικά και τα κοινωνικά συμφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι ο Ανδρουλάκης επανέφερε την πολιτική στον πυρήνα της που είναι τι προτείνεις στον λαό για την αντιμετώπιση των θεμάτων είτε της ζωής του  όσον αφορά θέματα που πυκνώνουν σε ένταση και βάρος. Μπαίνουμε σε μια ζώνη όπου προφανώς θα εγκατασταθεί στασιμοπληθωρισμός, άρα θα έχουμε νέα πίεση και στους ήδη πιεσμένους από τη δεκαετή κρίση και στα μεσαία στρώματα. Και δεύτερον έχουμε κυρίως στο εξωτερικό τοπίο μια τέτοια διεθνή αλλαγή και μια νέου τύπου αναθεωρητική στάση της Τουρκίας που πρέπει όλα τα είναι ξεκάθαρα. Επομένως δεν είμαστε “κόμματα- μπάμπουσκες”, δεν μπορείς να ζητάς από τον λαό να σε ψηφίσει και μετά να βγαίνει κάτι άλλο από μέσα. Η πολιτική δύναμη που ιστορικά και κυρίως θετικά πρόσφερε στον τόπο, άλλαξε την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, προσέρχεται ως η ελληνική πλευρά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που και αυτή αναγεννάται παντού, ξαναβρίσκει το νήμα που τη συνδέει με τις μεγάλες παραδόσεις, με τις μεγάλες αρχές του κοινωνικού κράτους- ήταν κάτι που το ξέχασε και το πλήρωσε», εξήγησε ο κ. Ευθυμίου. «Αυτό είναι το καινούργιο, το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται αυτοτελώς, αυτοδυνάμως, δεν προσέρχεται με το ερώτημα της συμπληρωματικής δύναμης. Πρέπει όλοι οι άλλοι να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν, τι προτείνουν- δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα μπάμπουσκα που ενώ  ζητάει ψήφο για τις θέσεις του, μετά θα βγει κάτι άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος