Π. Δαμιανός (Δ/ντής Σχολείου Φυλακών Αυλώνα) στο Πρώτο: Οι μαθητές θέλουν αγάπη, αγάπη και αγάπη (audio)

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών σήμερα και ο Πέτρος Δαμιανός, ένας αληθινός δάσκαλος, Διευθυντής από το 2000 στο σχολείο των Φυλακών Ανηλίκων Αυλώνα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου, περιγράφοντας πώς η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να λειτουργήσει «για να παράξει κάτι όμορφο».

«Εμείς, εκείνο που κάνουμε σαν σύλλογος αποφασίζουμε από την αρχή, από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, να βάλουμε πλάτη και να δώσουμε ψυχή από την ψυχή μας σε αυτό που κάνουμε. Να υπάρξει αγάπη, να υπάρξει αγάπη, να υπάρξει αγάπη. Δεν μπορείς να είσαι απέναντι στον μαθητή σου. Δεν πρέπει να τον θίξεις αν κάνει κάτι λάθος, αλλά να του διδάξεις πάντα μέσα από τον διάλογο ποιο είναι το σωστό» εξήγησε ο κ. Δαμιανός.

«Βρισκόμουν εκεί πριν λειτουργήσει το σχολείο, από το 1994 ως εθελοντής ξεκίνησα την γοητευτική περιπέτεια στην εκπαίδευση στην φυλακή. Το ήθελα, το είχα επιλέξει, είχα δημιουργήσει μια ομάδα εκπαιδευτικών πριν δημιουργηθεί το σχολείο, βοηθούσαμε τα παιδιά. Κάποια στιγμή το 2000 το Υπουργείο κατάλαβε ότι δεν μπορούμε να λειτουργούμε με εθελοντές και δημιούργησε το σχολείο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανός. Οι μαθητές του σχολείου των Φυλακών Αυλώνα, ανέφερε είναι σε ποσοστό 40%-50% από την Ελλάδα και το υπόλοιπο 50%-60% είναι από 25 χώρες περίπου, από Αφρική, Ασία, Ευρώπη. Τα παιδιά στον Αυλώνα αυτή την στιγμή είναι ηλικίας 18-21, σε περιπτώσεις συγκεκριμένες μπορεί να είναι και μεγαλύτερα, όχι όμως πάνω από 25 ετών.

«Σε όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν 35 πρώην μαθητές μας που έχουν περάσει μέσα από τις Πανελλήνιες στο Πανεπιστήμιο. Τα πιο παλιά έχουν ολοκληρώσει την ποινή τους» είπε ο κ. Δαμιανός. Τα περισσότερα επανεντάχθηκαν στην κοινωνία, όχι όμως όλα, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «το μεγαλύτερό μας έλλειμμα είναι το τι κάνουμε μετά εμείς σαν κοινωνία και σαν πολιτεία».

«Αφού ήρθαν στην φυλακή, το πριν το χάσαμε, αποτύχαμε στο πριν, δεν τους προστατέψαμε. Αυτό που συμβαίνει μέσα στην φυλακή είναι το τώρα. Αλλά το μετά είναι η μεγάλη μου έννοια και ο μεγάλος μου θυμός. Όταν υπάρχει ένα σύστημα αξιόπιστο με φορείς από την κοινωνία και την πολιτεία που ενισχύουν αυτά τα παιδιά, τότε μπορούμε να προστατεύσουμε εκείνα τα παιδιά που όντως θέλουν να προχωρήσουν στην ζωή τους, γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά που δεν τους αρέσει η ζωή που έκαναν πριν. Θέλουν βοήθεια, στήριγμα. Εμείς τα αποφυλακίζουμε και λέμε άντε να δούμε τι θα κάνεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα στηρίξουν τα παιδιά που έχουν εκτίσει την ποινή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος