Οι ορυζώνες της Χαλάστρας, είναι από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης που ξεδιπλώνονται στην περιοχή του Δέλτα Αξιού, στον βορειοανατολικό μυχό του Θερμαϊκού κόλπου. Πρόκειται για εικόνες μαγικές και σπάνιες, μία μίξη από Ασία και Βαλκάνια, ένα πρωτόγνωρο τοπίο μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την κα Φανή Πελτέκη, γεωπόνο, το 75-80 % του ελληνικού ρυζιού παράγεται στο Δέλτα Αξιού, με περίπου 100.000 στρέμματα ορυζώνων να εκτείνονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται.
Ο κ. Χρήστος Γκατζάρας Πρόεδρος εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης Ελληνικού ρυζιού, είπε ότι το ρύζι έχει “ανεβάσει” πολύ την περιοχή, όπου καλλιεργούνται κυρίως τρεις ποικιλίες, το μακρύκκοκο Japonica, με τις ποικιλίες Ronaldo, Luna Gloria, το μικρόκοκκο τύπου Indica, με τις ποικιλίες Gladio και Sirio και το τύπου Καρολίνα, ενώ σε ό,τι αφορά το ρύζι που εισάγεται από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα το μπασμάτι, ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα.
Όπως τόνισε, η ρυζοκαλλιέργεια όχι μόνο δεν βλάπτει το περιβάλλον αλλά βοηθάει το οικοσύστημα, καθώς εκεί μεταναστεύουν τα περισσότερα είδη πουλιών.
Εξάλλου, ο κύκλος της καλλιέργειας του ρυζιού συνυπάρχει αρμονικά με την πανίδα της περιοχής και συχνά οι ορυζώνες λειτουργούν ως τεχνητοί εποχιακοί υγρότοποι. Ο προστατευόμενος κόλπος είναι ιδανικό περιβάλλον για καλλιέργειες μυδιών, ενώ εκεί διαβιούν και πολυάριθμα ψάρια.
Παράλληλα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από αύριο και για δύο ημέρες, η γιορτή ρυζιού, αφιερωμένη σε ένα από τα πιο πολύτιμα διατροφικά προϊόντα της χώρας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος