Οργασμός εργασίας με τα αντιδιαβρωτικά έργα στην βόρειο Εύβοια

Είναι η εποχή της συλλογής της ρητίνης, αλλά φέτος 580 οικογένειες ρητινοπαραγωγών στην Λίμνη Ευβοίας δεν θα μπορέσουν να εκτελέσουν την συνήθη εργασία τους, και αυτή η δυσοίωνη προοπτική αναμένεται να διαρκέσει για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.

Ο Βαγγέλης  Γεωργαντζής, πρόεδρος του σωματείου ρητινοκαλλιεργητών-δασεργατών, γνωρίζει καλά το πως αναγεννώνται μόνα τους τα συγκεκριμένα δάση πεύκης στην Εύβοια. Σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε άλλες εργασίες, οι επαγγελματίες της ρητίνης ζητούν να συνάψουν σύμβαση με το κράτος και να μπούν οι ίδιοι μέσα στο δάσος για να το αναζωογονήσουν και παράλληλα να διατηρήσουν κάποιες δουλειές.

«Πρέπει να γίνει σωστή αραίωση του δάσους, προκειμένου να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον στην προτέρα κατάσταση, με την χαλέπιο πεύκη, προκειμένου μην βγούν άγρια φυτά και σκεπάσουν το νέο δάσος. Έτσι, θα μπορέσουν οι κάτοικοι να ανακτήσουν την πηγή των εισοδημάτων τους έστω και μετά από 15- 20 χρόνια, επισημαίνει ο κ. Γεωργαντζής. «Εκτός από το φυσικό κάλος χάσαμε και την ζωή μας» λέει χαρακτηριστικά.

Τα αντιδιαβρωτικά συγκρατούν μόνο το έδαφος, όχι τα νερά που θα κατέβουν από τα βουνά με τις βροχές. Εάν μάλιστα φτάσουν στον κάμπο τότε οι πλημμύρες θα καταστρέψουν τις εκεί καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Ήδη 26 χιλιόμετρα έργων πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς, για να προλάβουν τον καιρό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος