Ομοσπονδία Εστιατόρων στο Πρώτο για τα νέα μέτρα: Πρέπει να μας στηρίξουν – Πτώση του τζίρου έως 60%, μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων (audio)

«Επικρατεί απόγνωση, εκνευρισμός και απογοήτευση στον κλάδο της εστίασης για τα νέα μέτρα. Μας περιορίζουν τη δουλειά ή μας κλείνουν την επιχείρηση τελείως, πρέπει να μας στηρίξουν», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Κουράσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη.

«Η έξαρση του κορονοϊού και η μετάλλαξη Όμικρον έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο τζίρο των εστιατορίων με πολύ σοβαρή μείωση. Από σήμερα το πρωΐ έχουμε νέα ΚΥΑ που μας βάζει νέα δεδομένα στον τρόπο που θα λειτουργεί η εστίαση μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «βίαιη απόρριψη των συνηθειών του Έλληνα για τον τρόπο που θα γιόρταζε την Παραμονή, γιατί μέχρι χθες μας διαβεβαίωναν ότι τα νέα μέτρα θα ίσχυαν από τις 3 Ιανουαρίου. Καταλαβαίνετε ότι πάρα πολλοί είχαν κλείσει τραπέζι για να διασκεδάζουν την παραμονή με την οικογένειά τους ή με τους φίλους τους για να υποδεχθούν το νέο έτος, και ξαφνικά αλλάζει όλο το τοπίο».

«Έχουμε και απαγόρευση της μουσικής, είναι λογικό να γίνονται σωρηδόν ακυρώσεις κρατήσεων, υπάρχει μια ανατροπή στον τρόπο διασκέδασης, δεν υπάρχει καν διασκέδαση. Είναι συνυφασμένη η μέρα αυτή με τη διασκέδαση, με τη μουσική που σημαίνει χαρά, χορός, εκτόνωση, δεν βγαίνεις για να κάθεσαι με τα χέρια σταυρωμένα και να συζητάς μόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουράσης χαρακτήρισε «ειρωνικό» το μέτρο να λειτουργούν χωρίς μουσική τα κλαμπ και τα μπαρ που θα είναι ανοιχτά. «Εσείς μπορείτε να πάτε να πιείτε το ποτό σας χωρίς να ακούτε μουσική; Μεγάλη αντίφαση. Νομίζω ότι απορριπτικό για να επισκεφθούν τους χώρους αυτούς. Και φυσικά, ούτε τα κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να λειτουργήσουν, παραμένουν κλειστά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα φανεί στην πράξη εάν τα εστιατόρια πλήττονται εξίσου με τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. «Με βάση την εμπειρία του τελευταίου μήνα, έχει πληγεί πάρα πολύ και η αμιγώς εστίαση, όχι μόνο η διασκέδαση, παρότι τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κάτι που  φαίνεται και από τους ελέγχους καθώς έχουμε τις λιγότερες παραβάσεις και ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα να επισκεφθεί τους χώρους αυτούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι πρυτανεύει η φοβία, η αβεβαιότητα των θαμώνων και δεν τα επισκέπτονται με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Έχουμε λοιπόν πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου. Και το ερώτημα είναι πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές και πως θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ζήτησε από την κυβέρνηση την αναστολή συμβάσεων εργασίας για να μη χάσουν τις θέσεις τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο και να πάρουν ένα μικρό μεροκάματο. «Όταν έχει πέσει ο τζίρος 50% και 60%, τι να τους κάνω τους 10 εργαζόμενους που έχω;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι «με τους περιορισμούς και τις αποστάσεις στα τραπέζια, υπάρχει μείωση της πληρότητας τάξης του 35% με 40%.

Επίσης, ζήτησε ενίσχυση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, με μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, γιατί «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς να υπάρχουν εργοδότες. Αν δεν στηριχθούν οι εργοδότες, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι. Να στηριχθούν με άμεσα μέτρα και όχι με διευκολύνσεις όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις της εστίασης και όχι μόνο τα κέντρα διασκέδασης», επισήμανε.

«Είναι μια διευκόλυνση ότι η κυβέρνηση μετέφερε για τον Ιούνιο την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήταν να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, αλλά εμείς προτείναμε να γίνει μη επιστρεπτέα προκαταβολή για την εστίαση», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης ζήτησε να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος