Αλ. Τσίπρας: Με γοργά βήματα προχωρούμε στην αποκατάσταση των αδικιών (video)

Το μήνυμα πως μετά την έξοδο από το μνημόνιο η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις και τηρεί τις δεσμεύσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έστειλε από τη Βουλή ο Πρωθυπουργός μετά την κατάθεση από το υπουργείο Οικονομικών της τροπολογίας για το κοινωνικό μέρισμα. «Σήμερα καταθέτουμε μια διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους. Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπερ-απόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό», είπε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ που, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και κάποια αύξηση. Είπε ότι το ακριβές ύψος, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες, θα καθοριστεί με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Είπε ότι το ακριβές ύψος και τα κριτήρια θα καθοριστούν με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε τις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκ νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους.

Στο ρητορικό ερώτημα γιατί δεν φέρνει διάταξη η κυβέρνηση σήμερα να ψηφίσει και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή»: Συγκεκριμένα, «εμείς στον ελληνικό λαό, τον περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα.

  • Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα -όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη αυτό συνήθως συμβαίνει, γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος- από όσο τελικά κάνουμε. Μιλήσαμε για μέτρα 700 περίπου εκατομυρίων το 2019, προκύπτει τελικά μεγαλύτερος χώρος 900 εκατ. για τα ίδια μέτρα».

«Εμείς δεν είπαμε στη ΔΕΘ ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση. Ό,τι είπαμε είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται τώρα», τόνισε. Πρόσθεσε δε, πως «το ίδιο ισχύει και για αυτά που έχουμε πει για το 2020, το ’21 και το ’22».

«Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολλή δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει». Επιπλέον, «Όλα αυτά όμως υπό τη προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε. «Δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά, την κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στην εποχή των ελλειμμάτων, στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, πίσω στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων τις επέβαλε στη χώρα μας το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να τις εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Δεν θα συμβεί».

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην ατζέντα που καταλογίζει στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Μίλησε για «ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους», για «διάλυση των εργασιακών σχέσεων» και για απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης μίλησε για «σχέδιο υπερβολικής μείωσης της φορολογίας των πλουσίων, των εχόντων και κατεχόντων και διατήρησης των φορολογικών βαρών για τη μεσαία και χαμηλή διαστρωμάτωση». Προσέθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο, σημαίνει χαμηλότερο φόρο στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερο στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι.

«Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε χτες για έναν παίκτη του NBA που δίνει πολλές ασίστ. Εγώ δεν ξέρω αν δίνετε ασίστ, ξέρω ότι είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας, όσο παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας», είπε προς τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι

«Η μια τροπολογία που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα, αφορά παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική γιατί καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι χθες βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με το συντονιστικό των κατοίκων. «Οι άνθρωποι εκεί δίνουν καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους και, παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους», είπε.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αυτούς τους τέσσερις μήνες, τις αυτοψίες, τους χαρακτηρισμούς των κτιρίων, τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που έχουν ήδη δοθεί και την απομάκρυνση του αμίαντου, την κατεδάφιση κτιρίων και την πορεία της υλοτόμησης.

Με τη σημερινή τροπολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών, στην συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ευχαρίστησε και δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε», είπε.

«Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της ΝΔ.

Αναφορικά με την έτερη δέσμευσή του από τη ΔΕΘ, για τη διάταξη που αφορά τη μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο να φτάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση έως το 2022, -δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα να φτάσει στο 25% το 2022 – ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων που «εντάσσεται κι αυτή σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Δίνουμε λοιπόν ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

«Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου θα είναι μόνο η αρχή»

«Στις 21 Αυγούστου ανακοινώσαμε την έξοδο της χώρας μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια, που συρρίκνωσαν την οικονομία, διέλυσαν την κοινωνία, αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως όταν παρουσίαζε από την Ιθάκη την έξοδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούσε από το γραφείο του ότι έχουμε αυτή την έξοδο από τα μνημόνια και μίλησε πάλι για το τέταρτο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό του κάθε κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει έναν απολογισμό τις πρώτες 100 μέρες.

«Εμείς τις πρώτες πραγματικά δικές μας 100 μέρες τις κλείνουμε αύριο, που κλείνουμε 100 μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», τόνισε και προέβη σε σύντομο απολογισμό:

  • «Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς.
  • Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.
  • Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία.
  • Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
  • Καταθέτουμε και σύντομα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα για 1,4 εκατ. νοικοκυριά.
  • Συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με μέτρα ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών, της μεσαίας διαστρωμάτωσης, συνεχίζουμε ώσπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού να μπορέσει να αισθανθεί στην καθημερινότητά της την έξοδο από την αυτή την καταστροφική οκταετία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πρώτες δικές μας 100 μέρες θα είναι μόνο η αρχή, η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα και με τη θέληση του ελληνικού λαού και μετά τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας υπογράψει μαζί του το δικό μας “μνημόνιο”, το “μνημόνιο” για τη στήριξη της κοινωνίας, των χαμηλών στρωμάτων για την οριστική έξοδο της χώρας και της οικονομίας από την κρίση».

Όλη η ομιλία του Πρωθυπουργού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος