Όμ. Τσάπαλος στο Πρώτο: Τρίμηνη ανάσα για τους φορολογούμενους-Δεν χάνουν τη ρύθμιση της οφειλής τους-Από τέλη Απριλίου θα ισχύσει η νέα ρύθμιση (audio)

«Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που εισήχθη χθες για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά από απλοποιήσεις όσον αφορά την καθημερινότητα του φορολογούμενου και τη σχέση του με την ΑΑΔΕ και γενικά τις υποχρεώσεις του»δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ο Όμηρος Τσάπαλος, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως και συμπλήρωσε στη συνέχεια «ουσιαστικά χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και κάνουμε τη ζωή του φορολογούμενου ευκολότερη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Μία από αυτές είναι και η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ήδη από φέτος για τις φορολογικές δηλώσεις που θα ανοίξουν, δηλαδή περί τα μέσα του μηνός, σε λίγες μέρες από τώρα, πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, συνταξιούχοι και μισθωτοί, με αποκλειστική πηγή εισοδήματος, όμως αυτοί-θα δουν προ-συμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις και το μόνο που έχουν να κάνουν είναι απλά να τσεκάρουν αν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί είναι σωστά και να πατήσουν το κουμπί Υποβολή».

Ερωτηθείς σχετικά αν χαλαρώνουν οι όροι με τους οποίους χάνεται μια ρύθμιση οφειλών, ο κ. Όμηρος Τσάπαλος, σημείωσε στον Θάνο Σιαφάκα: «Ουσιαστικά εξορθολογίζεται το πλαίσιο και οι κανόνες για τυχόν απώλεια μιας ρύθμισης. Διότι, αυτό το οποίο ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν κατά τη γνώμη μου κάτι εξοντωτικό για όσους είχαν μια ρύθμιση και ήθελαν να είναι πολύ συνεπείς στην πληρωμή της. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι το εξής: Αυτό το οποίο ισχύει σήμερα στην ουσία είναι ότι έχω μια ρύθμιση, αλλά αν καθυστερήσω έστω και για μια ώρα να πληρώσω μια οφειλή μου που δεν έχει σχέση με τη ρύθμιση, είναι μια άλλη οφειλή ή αν καθυστερήσω έστω και μια ώρα να υποβάλλω δήλωση ΦΠΑ, χάνω τη ρύθμιση. Αυτό λέει ο νόμος σήμερα. Τώρα δίνουμε τη δυνατότητα ενός τριμήνου ούτως ώστε ο πολίτης, σε περίπτωση που καθυστερήσει μέσα σε αυτό το τρίμηνο την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ΦΠΑ ή την πληρωμή μιας άλλης οφειλής εντελώς διαφορετικής από τη ρύθμιση, να μη χάνει τη ρύθμιση. Με άλλα λόγια, του δίνεται δηλαδή ένα χρονικό περιθώριο έως τρεις μήνες για να τακτοποιήσει λοιπές οφειλές ή λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις. Αυτό λοιπόν, θα ισχύσει με την έναρξη ισχύος του νόμου που υπολογίζεται περί τα τέλη του μηνός, δηλαδή τέλη Απριλίου».

Όλη η συνέντευξη του κ. Τσάπαλου ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος