Olympic Values Education Programme – Νέες μεθοδολογίες εκπαίδευσης

Βασισμένο στις αρχές του ολυμπιακού πνεύματος και της ελληνικής φιλοσοφίας  ότι η μάθηση πραγματοποιείται μέσω της ισορροπημένης ανάπτυξης σώματος και νου, το πρόγραμμα OVEP παραδίδει “μαθήματα” σε εκπαιδευτικούς.

Τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στην εκπαίδευση με 116 δράσεις παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης.

Στην Κοζάνη κτυπά η καρδιά του Ολυμπιακού πνεύματος: «Το ευ αγωνίζεσθε», όπως λέει η Ντενίζ Παναγοπούλου, διευθύντρια ΕΘΝΟΑ.

Olympic Values Education Programme – Νέες μεθοδολογίες εκπαίδευσης

Εμπνευστής του προγράμματος η ΔΟΕ, και η εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενώ η διάδοσή του πραγματοποιείται με την βοήθεια των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα εκείνων της φυσικής αγωγής. Προσφέρει μια ποικιλία μαθησιακών δραστηριοτήτων, στηριγμένο στις νέες μεθοδολογίες του 21ου αιώνα. Αφ’ ενός αξιοποιείται ο οδηγός που προσφέρεται, αλλά τα παιδιά αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες και βιώνουν αξίες ζωής όπως η αριστεία, ο σεβασμός και η φιλία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών με δραστηριότητες ολυμπιακών θεμάτων, στρατηγικές διδασκαλίας για τις «αξίες του αθλητισμού σε κάθε τάξη», αφορά στην ανάπτυξη και την διδασκαλία δεξιοτήτων ζωής σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο.

Olympic Values Education Programme – Νέες μεθοδολογίες εκπαίδευσης

Η Σύλβια Νταλότο, Διευθύντρια Ολυμπιακής Εκπαίδευσης της ΔΟΕ, η οποία έχει προσκληθεί από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ολυμπιακή Ακαδημία για να παρουσιάσει το πρόγραμμα, εξηγεί ότι σκοπός του προγράμματος είναι να εμπνεύσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στο μήνυμα των Ολυμπιακών αγώνων, το οποίο έχει κυρίως παιδαγωγική αξία.

«Η Ελλάδα είναι το ορόσημο της δημιουργίας των Ολυμπιακών αγώνων. Η καριέρα μου έχει εμπνευστεί από την Ελλάδα», τονίζει η κ. Νταλότο. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε μια σύνδεση μεταξύ των φιλοσοφικών και παιδαγωγικών αρχών του Ολυμπισμού και της ισχύουσας εκπαίδευσης. Να μάθουν οι νέοι για την έννοια του Ολυμπισμού και να την ενσωματώσουν σταδιακά στην καθημερινότητά τους, να αποκτήσουν μια αντίληψη και συμπεριφορά που εκτιμά την αξία της προσπάθειας. Να αναπτύξουν με επαρκή, ολοκληρωμένο και ισορροπημένο τρόπο τις φυσικές, γνωστικές, συναισθηματικές, κινητικές και κοινωνικές δυνατότητες στο σχολικό περιβάλλον, προς όφελος τους

Olympic Values Education Programme – Νέες μεθοδολογίες εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα είναι εύκολο να ενσωματωθεί και να τεθεί σε εφαρμογή από δασκάλους, εκπαιδευτές, προπονητές, αθλητικούς συλλόγους, κυβερνήσεις και τα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας, όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Η επίτευξη είναι εφικτή αρκεί όπως προτρέπει ο Οδηγός Ολυμπιακής Εκπαίδευσης (Olympic Education Guide 2) να «Μάθετε για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και ερευνήστε την Αρχαία Ελλάδα, τους θεούς και τους μύθους της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος